Рада ще на рік продовжила дію закону про «особливий статус» Донбасу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада ще на рік продовжила дію закону про «особливий статус» Донбасу

Roberto Maldeno / Flickr

Верховна Рада до кінця 2021 року продовжила дію закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

За це рішення проголосували 304 нардепи.

Закон ухвалили 16 вересня 2014 року. Потім його тричі продовжували на рік і зараз він діє до 31 грудня. У новому проєкті дію закону знову продовжили на один рік — до 31 грудня 2021 року.

Що передбачає закон про «особливий статус» Донбасу?

  • Недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб — учасників подій на території Донецької, Луганської областей.
  • Вивчення і підтримку російської та будь-якої іншої мови, а також їхній вільний розвиток і рівноправність.
  • Неможливість дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на місцевих виборах.
  • Особливий порядок призначення суддівського корпусу та прокуратури. Призначення будуть відбуватися за згодою місцевої влади, а не Києва.
  • Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевої влади угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку.
  • Створення загонів народної міліції рішенням міських, селищних, сільських рад, координація їхньої діяльності відповідним сільським, селищним, міським головою. Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах із громадян, які постійно мешкають у відповідних населених пунктах.
  • Спеціальний економічний режим, щоб стимулювати інвестиції та допомогти підприємствам для відновлення інфраструктури, житлового фонду, переорієнтації промисловості, створення нових робочих місць.

Також документ передбачав, що 7 грудня 2014 року в окремих районах Донецької та Луганської областей мали відбутися позачергові місцеві вибори.

Через недотримання російською стороною Мінських домовленостей особливий порядок місцевого самоврядування так і не був запроваджений.

За законопроєкт не голосували фракції «Голосу» та «Батьківщини». Перші пояснили, що не вважають цей закон таким, що відповідає українським інтересам. «Те, що відбулося за цей рік, — цементування вже мертвих «мінських домовленостей». Це те, з чим ми як фракція «Голос» категорично незгодні», — заявив нардеп від «Голосу» Роман Лозинський.

В «Батьківщині» висловили схожу с «Голосом» позицію щодо цього документу, назвавши його «слабодухою згодою віддати українську територію назавжди під прикриттям так званого «мирного процесу».