У Раді зареєстрували законопроєкт про продовження «особливого статусу» Донбасу ще на рік

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Проєкт уже оприлюднений на сайті парламенту.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей ухвалили 16 вересня 2014 року. Потім його тричі продовжували на рік і зараз він діє до 31 грудня. У новому проєкті дію закону знову пропонують продовжити терміном на один рік — до 31 грудня 2021 року.

Авторами законопроєкту № 4467 є нардепи фракції «Слуга народу» на чолі з керівником Давидом Арахамією та главою партії Олександром Корнієнком.

Голова Ради Дмитро Разумков у жовтні зазначав, що парламент до кінця року може продовжити дію цього закону. За його словами, альтернативні законопроєкти, які б регулювали це питання, у Раді не розглядаються.

Що передбачає закон про особливий статус Донбасу?

  • Недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності і покарання осіб — учасників подій на території Донецької, Луганської областей.
  • Вивчення і підтримку російської та будь-якої іншої мови, а також їхній вільний розвиток і рівноправність.
  • Неможливість дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на місцевих виборах.
  • Особливий порядок призначення суддівського корпусу та прокуратури. Призначення будуть прийматися за згодою місцевої влади, а не Києва.
  • Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевої влади угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку.
  • Створення загонів народної міліції рішенням міських, селищних, сільських рад, координація їхньої діяльності відповідним сільським, селищним, міським головою. Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах із громадян, які постійно мешкають у відповідних населених пунктах.
  • Спеціальний економічний режим, щоб стимулювати інвестиції і допомогти підприємствам для відновлення інфраструктури, житлового фонду, переорієнтації промисловості, створення нових робочих місць.

Також документ передбачав, що 7 грудня 2014 року в окремих районах Донецької та Луганської областей мали відбутися позачергові місцеві вибори.

Через недотримання російською стороною Мінських домовленостей особливий порядок місцевого самоврядування так і не був запроваджений.