У Генштабі назвали кількість військових, які загинули на Донбасі у 2020 році. Там говорять про суттєве зменшення втрат після перемир’я

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У бойових діях на Донбасі з початку 2020 року загинули 49 українських військових, четверо з них — вже під час перемир’я. Про це повідомили «BBC Україна» у Генштабі Збройних сил України.

Водночас там вговорять про суттєве зменшення бойових втрат після початку «повного і всеосяжного припинення вогню» 27 липня. «Із введенням у дію режиму припинення вогню інтенсивність обстрілів зменшилася, що вплинуло на зниження втрат серед особового складу ЗСУ», — зазначили в Генштабі.

За даними Генштабу, станом на 13 грудня за рік поранення отримали 332 бійці. З них за час перемирʼя — 15. Після 13 грудня на Донбасі поранили ще трьох українських військових. Таким чином, кількість усіх поранених у боях військовослужбовців у 2020 році зросла до 335, а за час перемирʼя — до 18.

У Генштабі зазначають, що «найгарячішими» ділянками фронту залишаються позиції на півдні («Маріупольський напрямок»), а також ділянки під Авдіївкою, Попасною та Торецьком.

У Генштабі також повідомили про небойові втрати армії за рік — це 70 військових. До небойових втрат зараховують смерті військових від хвороб, нещасних випадків, самогубств і з інших причин. Також до небойових втрат видання відносить загибель бійця 14-ї механізованої бригади, який 14 грудня зник зі свого підрозділу, а за кілька днів його тіло повернула так звана «Народна міліція ЛНР» зі слідами численних травм.

Торік видання отримало відповідь від Генштабу на аналогічний запит, де були наведені дані з початку 2019 року до 17 грудня. Згідно з ними, торік Україна понесла вдвічі більші втрати — у 2019 році загинули 97 військових. Також тоді від початку року було поранено 499 військовослужбовців, ще 78 бійців зазнали інших ушкоджень.

Кількість втрат проросійських бойовиків невідома. Командування цих формувань оприлюднює ці дані лише епізодично. Наприклад, 23 грудня так звана «Народна міліція ЛНР» заявила про загибель від обстрілів двох своїх людей.