Голова Ради Нацбанку Данилишин розкритикував Рожкову та Сологуба за судовий позов: Неспроста напередодні візиту МВФ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Голова Ради Нацбанку Данилишин розкритикував Рожкову та Сологуба за судовий позов: Неспроста напередодні візиту МВФ

НБУ

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин прокоментував позови до Окружного адмінсуду Києва від заступників глави НБУ Катерини Рожкової та Дмитра Сологуба. Вони вимагають визнати протиправними та скасувати їхні догани.

Про це він написав у Facebook.

Данилишин зазначив, що «неспроста» заяви подали напередодні прибуття до України місії МВФ.

«Пані Рожкова свого часу була задіяна в переговорних процедурах з керівництвом Фонду, добре знає усі чутливі моменти взаємного спілкування і, схоже, вирішила всі ці «знання» задіяти. Відтак я роблю висновок, що мета отого юридичного демаршу — послабити позиції української сторони в перемовинах з представниками МВФ», — заявив голова Ради.

Він наголосив, що заступник голови НБУ — найманий клерк, і Рада має право як похвалити, так і покарати за певні дії. Данилишин зазначив, що карати їх є за що: «від «банкопаду» — найбільшої авантюри, яка забрала у країни майже 38% ВВП до маніпуляцій з відсотковими ставками, що суттєво пригальмували розвиток економіки з 2017 року».

Данилишин закликав Рожкову і Сологуба повернутися до дискусії та не влаштовувати «інформаційних воєн і фейкових вкидів компромату».

Про що йдеться?

Пʼятого жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру Рожковій та Сологубу. Приводом для цього, як заявили в Раді, стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.

Рожкова згодом заявила, що догану винесли за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани ухвалювалося за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Вона назвала таке рішення Ради НБУ «тривожним сигналом для незалежності Нацбанку». Сологуб, зі свого боку, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому і Рожковій недовіри.