Заступники глави Нацбанку Рожкова та Сологуб позиваються до Ради НБУ. Вимагають скасувати винесені їм догани

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Заступники глави Нацбанку Рожкова та Сологуб позиваються до Ради НБУ. Вимагають скасувати винесені їм догани

National Bank Of Ukraine / Flickr

Заступники глави Національного банку України Катерина Рожкова та Дмитро Сологуб позивають Раду НБУ з вимогою визнати протиправними та скасувати догани, які їм винесли у жовтні після критичного коментаря для ЗМІ.

Про це повідомили у пресслужбі Окружного адмінсуду Києва, куди вони звернулися.

Крім того, Рожкова та Сологуб просять суд визначити протиправним та скасувати рішення Ради НБУ про порушення ними трудової дисципліни.

Суд наразі вирішує, чи розпочинати провадження за цими позовами.

Про що йдеться?

5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру Рожковій та Сологубу. Приводом для цього, як заявили в Раді, стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.

Рожкова згодом заявила, що догану винесли за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани ухвалювалося за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Крім того, Рожкова назвала таке рішення Ради НБУ «тривожним сигналом для незалежності Нацбанку». Сологуб, зі свого боку, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому і Рожковій недовіри.

16 жовтня мало відбутися засідання правління НБУ, на якому, за даними ЗМІ, планувалося розглянути питання звільнення Рожкової та Сологуба — останніх представників попереднього керівника банку Якова Смолія. Але засідання не відбулося з «технічних причин». За даними ЗМІ, старе правління НБУ після приходу Шевченка в середині липня вже оновилося на дві третини.