Офіс генпрокурора просить Зеленського відсторонити главу КСУ Тупицького від посади. Для вручення підозри він не зʼявився

Автори:
Вікторія Мартинюк, Оксана Коваленко
Дата:
Офіс генпрокурора просить Зеленського відсторонити главу КСУ Тупицького від посади. Для вручення підозри він не зʼявився

Пресслужба Конституційного суду

Глава Конституційного суду Олександр Тупицький не зʼявився на виклик в Офіс генпрокурора для вручення йому підозри. Він заявив, що не може прийти через сімейні обставини, але відповідні документи, які це підтверджують, не надав.

Про це «Бабелю» повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

Через неявку відомство направило йому повідомлення про підозру поштою. У ОГП зазначили, що повідомлення про підозру вручається в день її складання, а у випадку неможливості вручення — направляється поштою.

Також сьогодні відомство направить президентові Володимиру Зеленському клопотання про відсторонення Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Згідно ч. 3 ст. 154 Кримінально-процесуального кодексу президент вирішує питання про відсторонення від посади осіб, яких він призначає, на підставі клопотання прокурора в порядку встановленому законодавством. А відповідно до статті 106 Конституції (пункт 22) — президент призначає на посади третину складу КСУ. Тупицький призначений суддею саме за квотою президента.

Офіс генпрокурора підозрює Тупицького у підкупі свідка, а також у завідомо неправдивих показаннях свідка, тобто вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 386 і ч. 2 ст. 384 ККУ.

  • Про виклик Тупицького до прокуратури стало відомо 24 грудня. Згодом у КСУ підтвердили цю інформацію і додали, що наразі голова суду підготував низку клопотань до Офісу генпрокурора.
  • Згідно з даними з відкритих джерел, йдеться про кримінальне провадження, яке розслідується з квітня 2013 року. Справа стосується незаконної приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в місті Зугрес (окупована частина Донецької області) бізнесменом Владиславом Дрегером. Нещодавно розслідувачі програми «Схеми» виявили причетність Тупицького до цієї приватизації.