Держдума Росії схвалила посилення покарання за непокору силовикам на мітингах

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держдума Росії ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за порушення на мітингах, зокрема за непокору силовикам.

Як повідомляє TJournal, ухвалений документ збільшує штрафи, вводить виправні роботи й арешт, а також додаткові правила для журналістів.

За непокору вимогам поліції та інших співробітників правоохоронних органів передбачений штраф від 2 тисяч до 4 тисяч рублів (762—1 524 грн) і до 20 тисяч рублів (7 622 грн) за повторне порушення. Зараз штраф становить від 500 до 1 тисячі рублів (190—381 грн). Також вводиться покарання у вигляді 120 годин виправних робіт і арешт на 15 діб.

Документ посилює відповідальність і для організаторів мітингів, якщо вони не звітують перед держорганами за витрачені на мітинги гроші та збір коштів. Громадянам загрожує штраф до 20 тисяч рублів, посадовим особам до 40 тисяч рублів (15 244 грн), а юрособам — до 200 тисяч рублів (76 223 грн).

Крім цього, документ вводить правила для журналістів, які працюють на мітингах. За незаконне використання прескарт передбачено штраф від 20 до 30 тисяч рублів. При цьому поняття «незаконне використання» досить розмите, а ознаку і вигляд прескарт встановлює МВС за погодженням з Роскомнадзором і Спілкою журналістів РФ.

Автором законопроєкту виступив депутат «Єдиної Росії» Дмитро Вяткін. Він же є автором законопроєкту, який значно посилює покарання за наклеп. Він пройшов три читання менше ніж за добу.