У Держдуму внесли законопроєкт про обнулення термінів Путіна

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Депутати Держдуми від партії «Единая Россия» внесли на розгляд парламенту законопроєкт, який дозволить президенту Володимиру Путіну ще два рази балотуватися на посаду голови РФ.

Законопроєкт № 1057340-7 оприлюднений на сайті Держдуми.

Проєкт закону підготовлено на виконання поправок до Конституції РФ, ухвалених за підсумками загальноросійського голосування. Викладені положення законопроєкту вже є у чинній редакції Конституції.

У записці до законопроєкту говориться, що громадянин Росії, який двічі займав посаду президента, не може обратися на новий термін. Але ця вимога не поширюється на людину (Володимира Путіна), яка займала посаду голови РФ на момент набуття чинності відповідних поправок до Конституції.

  • Голосування в Росії за поправки до Конституції тривало з 25 червня до 1 липня. Останній день голосування навіть оголосили неробочим, а напередодні Путін звернувся до росіян із закликом взяти участь у голосуванні.
  • За Конституцією Росії Путін не може брати участь у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволять обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року.
  • Через пандемію коронавірусу місця для голосування дозволили розмістити просто неба. У деяких випадках росіяни голосували за поправки у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі. У Кремлі згодом відповіли на повідомлення ЗМІ.
  • За підсумками голосування поправки нібито підтримали 77,92% росіян. У Кремлі результати голосування назвали «тріумфом» Путіна.