У Росії заборонять публікувати дані про приватне життя силовиків і суддів. Держдума ухвалила закон

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Державна дума Росії ухвалила законопроєкт, який забороняє публікувати і поширювати будь-які відомості про приватне життя, майно і родичів працівників силових органів.

Як повідомляють «РИА Новости», список «захищених» досить широкий.

Закон захищає приватне життя співробітників поліції, Росгвардії, Федеральної служби безпеки, служби виконання покарань (ФСВП), митників, суддів, судових приставів, співробітників Служби зовнішньої розвідки, Росфінмоніторингу, Рахункової палати, працівників контрольних органів Адміністрації президента і низки інших посадових осіб.

До ухвалення закону подібна заборона передбачалася тільки у випадку, якщо життю або здоровʼю силовика/чиновника загрожувала небезпека. Тепер дані про «захищених» можна буде поширювати тільки за рішенням суду або за згодою силовика/чиновника.

Автори закону з «Єдиної Росії» пояснили, що раніше посадовці та силовики «піддавалися негативному висвітленню в інтернеті», що заважало їхній діяльності.

Останнім часом російські ЗМІ опублікували відразу декілька резонансних розслідувань про корупцію в найближчому оточенні Володимира Путіна і про нього самого. В одному з них йшлося про те, що колишній зять Путіна Кирило Шамалов після одруження з дочкою президента РФ нібито купив акції найбільшої російської нафтохімічної компанії «Сибур» за $100, хоча їхня ринкова вартість становила $380 мільйонів.

Ухвалений закон може заборонити подібні журналістські розслідування.