Reuters: США готуються ввести нові санкції проти «Північного потоку — 2», які завдадуть «смертельного удару» російському проєкту

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Reuters: США готуються ввести нові санкції проти «Північного потоку — 2», які завдадуть «смертельного удару» російському проєкту

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

США найближчими тижнями готуються запровадити нові санкції проти російського газопроводу «Північний потік — 2».

Про це повідомляє Reuters з посиланням на трьох високопоставлених представників Адміністрації президента Дональда Трампа.

За словами співрозмовників агентства, новий пакет санкцій буде ширшим за попередні і зможе завдати «смертельного удару» російському проєкту.

«Ми завдавали один удар за іншим і тепер ми перебуваємо у процесі вбивання кілка в саме серце проєкту», — заявив один з високопосадовців.

В адміністрації Трампа відмовилися назвати організації, які можуть підпасти під санкції, але зауважили, що обмеження не будуть спрямовані проти конкретних країн або чиновників.

Також один із високопосадовців зазначив, що європейські організації можуть уникнути санкцій, якщо «сумлінно докладуть зусиль, щоб звести нанівець свою участь» у проєкті.

  • У листопаді Конгрес США підтримав санкції проти російського газопроводу, які можуть повністю «поховати» проєкт. За даними The Wall Street Journal, цього домоглися українські лобісти.
  • 11 грудня в Німеччині відновили будівництво газопроводу «Північний потік — 2».
  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік. 28 листопада в Росії заявили, що у грудні цього року, після річної паузи, будівництво буде відновлено. Для закінчення проєкту не вистачає близько 75 км. Ділянки розташовані в межах виключної економічної зони Німеччини та Данії.