Слідком Росії висунув нацгвардійцю Марківу звинувачення у вбивстві. У МВС відповіли

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Слідчий комітет Росії висунув звинувачення військовослужбовцеві Національної гвардії Віталію Марківу, якого у листопаді виправдав Міланський апеляційний суд.

Як повідомляє пресслужба СК, українця звинувачують у вбивстві двох журналістів 25 травня 2014 року під Словʼянськом в Донецькій області. За цим кейсом Марківа судили в Італії.

За версією російського слідства, Марків нібито передав командуванню координати російського громадянина Андрія Миронова, італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі і французького журналіста Вільяма Рогелона, після чого їх обстріляли.

Слідком стверджує, що Марків нібито стріляв з автомата у напрямку журналістів, коли вони перетинали переїзд в Андріївці, щоб не дати їм залишити район артудари. СК вважає, що це призвело до загибелі Миронова і Роккеллі. Марківу в Росії загрожує довічне позбавлення волі.

У Міністерстві внутрішніх справ України обвинувачення назвали неспроможними і зазначили, що всі свідчення свідків говорять про те, що саме бойовики «накрили» журналістів, а українські військові перебували від них у 1 700 метрах не бачачи їх взагалі.

Директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко заявив, що крок РФ зайвий раз показує її причетність до італійської справи проти Марківа. Він також додав, що нацгвардійцю поки придеться не виїжджати з України через розшук по лінії Інтерполу, у який звернувся Слідчий комітет.