Трамп помилував двох фігурантів справи про втручання Росії у вибори у США в 2016 році

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп помилував двох фігурантів справи про втручання Росії у вибори у США в 2016 році

tiburi / Pixabay

Президент США Дональд Трамп помилував 15 осіб, двоє з яких — Джордж Пападопулос та Алекс ван дер Цваан — фігуранти справи про втручання Росії в американські вибори у 2016 році.

Про це йдеться на сайті Білого дому.

Пападопулос — колишній радник передвиборчого штабу Трампа. Він визнав себе винним у брехні агентам ФБР про контакти з людьми, які мають звʼязки з високопоставленими російськими чиновниками. Тодішній спецпрокурор Роберт Мюллер заявляв, що вчинок Пападопулоса нашкодив розслідуванню про втручання Росії.

«Сьогоднішнє помилування допомагає виправити зло, яке команда Мюллера заподіяла такій великій кількості людей», — заявив Білий дім.

Алекс ван дер Цваан — громадянин Нідерландів, зять російського бізнесмена Германа Хана. Він збрехав про свої контакти з заступником голови виборчого штабу Дональда Трампа Ріком Гейтсом. Ван дер Цваан став першим, кого покарали за підсумком розслідування Мюллера — 3 квітня 2018 року його засудили до 30 днів арешту і штрафу в $20 тисяч. Юрист відбував покарання у федеральній вʼязниці в Пенсильванії, після чого його депортували в Нідерланди.

У список помилувань і помʼякшень вироків увійшли троє колишніх депутатів-республіканців. Також помилувані колишні військовослужбовці США, яких засудили за вбивство мирних жителів Іраку під час роботи за контрактом в 2007 році.

Загалом за час свого правління Трамп помилував 44 людей (враховуючи цих 15) і пом’якшив вироки ще 21 людині. Серед помилуваних є наближені до президента, зокрема його колишні радники Роджер Стоун, засуджений за неправдиві свідчення Конгресу, і Майкл Флінн, засуджений за неправдиві свідчення ФБР і лобіювання на користь Туреччини.

  • Доповідь Мюллера складається з двох частин. Одна присвячена опису спроб російського втручання, друга стосується можливого порушення Трампом американського законодавства в контексті співпраці з Росією. У доповіді майже 400 сторінок, офіційно вона називається «Звіт про розслідування російського втручання в президентські вибори 2016 року».
  • Розслідування Мюллера не підтвердило факт змови між штабом Трампа і російською владою попри те, що Росія «широко і систематично» втручалася в президентські вибори 2016 року через «численні звʼязки між урядом Росії і кампанією Трампа». Російська влада розраховувала на перемогу Трампа, а його команда сподівалася виграти вибори, користуючись інформацією, вкраденою зусиллями російської влади.
  • 5 серпня 2020 року у Сенаті США ухвалили секретну версію останнього, пʼятого тому розслідування щодо втручання Росії у президентські вибори 2016 року.