Омбудсман Денісова: Політвʼязень Шумков повертається в Україну

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Незаконно засуджений в Росії за участь у «Правому секторі» український політвʼязень Олександр Шумков повертається в Україну.

Про це заявила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова на презентації кампанії «Депутате, допоможи бранцям Кремля!», повідомили в секретаріаті омбудсмана.

«24 грудня бранець Кремля Олександр Шумков має повернутися в Україну», — заявила Денісова.

За даними Офісу омбудсмана, нині Росія незаконно переслідує за політичними мотивами 130 осіб, в яких є 186 неповнолітніх дітей: 174 — у Криму, і 12 — на підконтрольній українському уряду території.

«Підтримую ініціативу взяти під опіку кожного бранця Кремля, а ще краще — усю його родину. Я зверталася до президента, першої леді, премʼєр-міністра, міністрів, голів міст і облдержадміністрацій із закликами допомогти цим родинам», — повідомила вона.

Також Денісова зазначила, що звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням відвідати українців, яких утримують у слідчому ізоляторі № 1 й у виправній колонії в Сімферополі. За словами українського омбудсмана, наразі можливість її візитів погоджує Федеральна служба виконання покарань Росії, куда направила листа Москалькова.

Окрім того, Денісова планує відвідати українців у Башкортостані — там утримують 12 громадян.

Справа Шумкова

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він перебуває у російському СІЗО, хоча законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Російські правоохоронці заявили, що Шумков за власною ініціативою прибув до РФ, ховаючись від кримінального переслідування в Україні. Крім того, він нібито просто на прикордонному пункті повідомив про членство у «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити сигарету з марихуаною. Затягнувшись, він знепритомнів, а прокинувся вже в Росії.

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. На судовому засіданні Шумков пояснив, що вийшов з «Правого сектора» у червні 2014 року та вступив до Збройних сил України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем екслідера ПС Дмитра Яроша, свідчить про його «значну роль в організації». Крім участі в ПС, Шумкову інкримінували участь у цивільній блокаді Криму у вересні 2015 року та в «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, які мітингували проти блокади Криму і закликали відновити економічні та політичні відносини з Росією».