Політвʼязня Шумкова в Росії перевели до загону суворих умов утримання

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Засуджений в Росії за участь у «Правому секторі» український політвʼязень Олександр Шумков був відправлений у загін суворих умов утримання.

Про це він написав у листі латвійській активістці Тетяні Лазде, яка передала його копію Укрінформу.

Перед цим він відсидів 13 діб у штрафному ізоляторі колонії. Шумков припускає, що час, який залишився до кінця терміну — до грудня 2020 року, він проведе «злісним порушником у суворих умовах утримання або в приміщенні камерного типу». Також він розповів, що через карантин вʼязниці в Росії закриті для відвідин адвокатів.

Справа Шумкова

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він у російському СІЗО, хоча законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Російські правоохоронці заявили, що Шумков за власною ініціативою прибув до РФ, ховаючись від кримінального переслідування в Україні. Крім того, він нібито просто на прикордонному пункті повідомив про членство у «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити сигарету з марихуаною. Затягнувшись, він знепритомнів, а прокинувся вже в Росії.

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. Під час судового засідання Шумков пояснив, що залишив лави «Правого сектора» у червні 2014 року та вступив до Збройних сил України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем екслідера ПС Дмитра Яроша, свідчить про його «значну роль в організації». Крім участі в ПС, Шумкову інкримінували участь у цивільній блокаді Криму у вересні 2015 року та в «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, які мітингували проти блокади Криму і закликали до відновлення економічних і політичних взаємин з Росією».