Рідні українського політвʼязня Шумкова заявили, що його побив працівник російської колонії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рідні українського політвʼязня Шумкова заявили, що його побив працівник російської колонії

Facebook / Свободу Олександру Шумкову - FreeShumkov

Незаконно засудженого в Росії за участь у «Правому секторі» українського політвʼязня Олександра Шумкова побив працівник колонії. Про це повідомила тітка увʼязненого Людмила Шумкова у Facebook.

Вона не знає, за яких обставин це трапилося, але переконана, що всі дії російських правоохоронці та спецслужб направлені на провокації, щоб відкрити ще одну кримінальну справу проти Шумкова.

«Неодноразово спецслужби РФ під час зустрічі з Сашком у колонії казали йому, що живим з території Росії він може не виїхати, і що загалом їм не вигідно його відпускати в Україну. Навіть намагалися тиснути на тих небайдужих громадян Росії, які підтримували Олександра листами. Враховуючи, що весь час незаконного увʼязнення не було жодного спокійного дня та те, що залишилося йому не так багато часу до звільнення, провокації скоріше за все будуть посилюватися», — наголосила вона.

Шумкова просить Офіс президента та уповноважену з прав людини відреагувати.

Справа Шумкова

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він у російському СІЗО, хоча законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Російські правоохоронці заявили, що Шумков за власною ініціативою прибув до РФ, ховаючись від кримінального переслідування в Україні. Крім того, він нібито просто на прикордонному пункті повідомив про членство у «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити сигарету з марихуаною. Затягнувшись, він знепритомнів, а прокинувся вже в Росії.

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. Під час судового засідання Шумков пояснив, що залишив лави «Правого сектора» у червні 2014 року та вступив до Збройних сил України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем екслідера ПС Дмитра Яроша, свідчить про його «значну роль в організації». Крім участі в ПС, Шумкову інкримінували участь у цивільній блокаді Криму у вересні 2015 року та в «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, які мітингували проти блокади Криму і закликали до відновлення економічних і політичних взаємин з Росією».