Зеленський підписав закон про податкові пільги для сфери культури та креативної індустрії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав ініційований ним закон про державну підтримку культури, туризму та креативних індустрій, який був визначений як невідкладний.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

«Такі заходи підтримки зроблять доступнішими продукцію та послуги компаній, що працюють у креативній індустрії, культурі й туризмі, та допоможуть їм мінімізувати негативний вплив від запровадження карантинних заходів через поширення коронавірусу. Також це сприятиме збереженню робочих місць у згаданих сегментах діяльності», — наголосили в Офісі президента.

Зазначимо, закон звільняє від податку на прибуток підприємств і на доходи фізичних осіб цільову допомогу, яка надається за рахунок бюджетних коштів або коштів міжнародної технічної допомоги для реалізації проєктів чи програм у сфері креативних індустрій.

Також запроваджується знижена ставка ПДВ на рівні 7% на покази вистав, виступи мистецьких колективів, виставки, екскурсії в музеях, зоопарках і заповідниках, а також на публічний показ фільмів, адаптованих в україномовній версії для осіб із порушеннями зору та слуху. Знижену ставку ПДВ на рівні 7% надаватимуть і готелям (до 2023 року).

Окрім цього, до 1 січня 2025 року від ПДВ звільняється показ національних та іноземних фільмів, які дубльовані чи озвучені українською мовою на території України, за умови, якщо вони також адаптовані в україномовній версії для осіб з порушеннями зору та слуху.

  • У серпні президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який здешевлює для іноземців створення кіно, мультфільмів і графіки в Україні.
  • Перед цим Зеленський підписав закон № 3377, який передбачає державну підтримку культури, креативних індустрій, туризму, малого і середнього бізнесу під час кризи, викликаної пандемією коронавірусу.
  • 4 листопада Верховна Рада підтримала запровадження пільг для сфери культури та креативних індустрій. За відповідний законопроєкт проголосували 283 нардепи.