Рада запровадила податкові пільги для сфери культури і креативної індустрії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада запровадила податкові пільги для сфери культури і креативної індустрії

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Верховна Рада запровадила пільги для сфери культури і креативних індустрій.

За відповідний законопроєкт проголосували 283 народних депутати.

Документ звільняє отримувачів цільових культурних грантів від податку на прибуток, якщо мова йде про юридичних осіб, або податку на доходи для фізичних осіб.

Також від цих податків пропонується звільнити осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність. При цьому передбачено, що, у разі неповного або нецільового використання гранту, сума якого не повернута надавачу, він визнається доходом і підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Також запроваджується знижена ставка ПДВ на рівні 7% на покази вистав, постановок, виступів мистецьких колективів, кінематографічних премʼєр, виставок, а також проведення екскурсій у музеях, зоопарках та заповідниках.

Також з 1 січня 2023 року по 1 січня 2025 року від ПДВ звільняється показ національних та іноземних фільмів, які дубльовані чи озвучені українською мовою на території України, за умови, якщо вони також адаптовані в україномовній версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху. Знижену ставку ПДВ на рівні 7% надаватимуть й готелям.

  • У серпні президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який здешевлює для іноземців створення кіно, мультфільмів і графіки в Україні.
  • Перед цим Зеленський підписав закон № 3377, який передбачає державну підтримку культури, креативних індустрій, туризму, малого і середнього бізнесу під час кризи, викликаної пандемією коронавірусу.