МОЗ відповів на найпоширеніші питання про «британський» штам коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Центр громадського здоровʼя МОЗ розповів, що відомо про новий штам коронавірусу, який виявили у Великій Британії та ще у п’яти країнах, та припустив, які можуть бути причини його появи. Про це повідомили у пресслужбі ЦГЗ.

Одним з можливих пояснень виникнення нового штаму, припускають, може бути тривала інфекція в одного пацієнта з імуносупресією, тобто з ослабленням імунітету. Така тривала інфекція, зазначають у центрі, може призвести до накопичення мутацій з підвищеною швидкістю. У Британії теж притримуються такої думки. Там науковці припускають, що, ймовірно, штам виник у пацієнта з ослабленою імунною системою, яка не змогла перемогти вірус. Замість цього організм став вдалим середовищем для його мутації.

Другим можливим поясненням можуть бути процеси адаптації вірусу, що відбуваються у різних сприйнятливих видів тварин, а потім — передаються людям. У центрі зазначають, що є дані про схожість шипового протеїну нового виду зі штамом вірусу, виявленим у норок в Данії.

При цьому, у ЦГЗ підкреслюють, що віруси постійно зазнають мутацій, а поява нового варіанту SARS-CoV-2 — очікувана і не є приводом для занепокоєння.

У центрі також наводять результати моделювання, оприлюднені напередодні Британією, які дають підстави припустити, що новий варіант SARS-CoV-2 здатний швидше поширюватися між людьми, аніж інші варіанти коронавірусу — до 70%.

У центрі зазначають, що на сьогодні немає ознак підвищеної тяжкості інфекції або смертності, що пов’язані з новим варіантом SARS-CoV-2. Так само, наголошують, що поки немає доказів, що він впливає на дію вакцини чи лікування.

Утім додають, що більшість випадків інфікування новим варіантом SARS-CoV-2 реєстрували у людей до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

Через новий штам коронавірусу низка країн світу вже припинила авіасполучення з Британією — це, зокрема, Нідерланди, Бельгія, Греція, Канада, Індія, Австрія, Італія, Ірландія, Німеччина, Чехія, Франція, Швеція, Латвія, Литва, Естонія, Норвегія, Данія, Болгарія, Туреччина, Росія, Хорватія, Ізраїль та Іран. Таке ж рішення 21 грудня може ухвалити і Україна.

Станом на ранок 21 грудня новий штам, окрім Британії, також виявили у Бельгії, Нідерландах, Данії, Італії та Австралії.

Через спалах нового штаму надзвичайний комітет уряду Британії збирається 21 грудня на засідання, також у ЄС через це скликають термінову нараду.

  • Новий штам коронавірусу вперше виявили у Великій Британії, повідомили про це 14 грудня. Проте згодом представники британського МОЗ заявили, що нову мутацію у країні виявили ще у вересні, але цьому не надали значення.
  • Із 16 грудня Британія ввела максимальний карантин і заявила, що цей новий штам коронавірусу поширюється швидше за попередні. Підтверджень, що він викликає більш важку форму захворювання, немає.