Міністром внутрішніх справ США вперше можуть призначити корінну американку. Байден назвав кандидатуру

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністром внутрішніх справ США вперше можуть призначити корінну американку. Байден назвав кандидатуру

Moms Clean Air Force / Flickr

Обраний президент Джо Байден запропонує корінну американку Деб Хааланд на посаду міністра внутрішніх справ. Це історичний вибір, що змінить відносини уряду США з корінними народами країни.

Про це повідомляє The Washington Post.

Зазначимо, що у США Міністерство внутрішніх справ — це не правоохоронний орган, як в Україні. У штатах воно управляє здебільшого природними ресурсами, керує програмами, які повʼязані з американськими індіанцями, корінними жителями Аляски та корінними гавайцями.

Якщо кандидатуру на пост глави МВС затвердить Сенат, то 60-річна Хааланд стане першою в історії США представницею корінного населення, яка отримала посаду міністра. На новій посаді вона буде займатися питаннями землекористування та візьме участь у політичній програмі зі зміни клімату, яку запропонував Байден.

Політик заявила, що для неї буде великою честю допомогти команді Байдена «відновити відносини між урядом і племенами, які були підірвані адміністрацією Трампа». Вона додала, що буде жорсткою у питанні захисту планети.

Хааланд є представницею індіанського племені лагуна пуебло, що проживає неподалік від міста Альбукерке в штаті Нью-Мексико.

Ця кандидатура — не перше новаторство від Байдена. Його кандидат у міністри транспорту може стати першим представником ЛГБТ в уряді США, а міністр оборони може стати першим темношкірим главою Пентагону.

  • Кандидат від Демократичної партії Джо Байден офіційно став переможцем президентських виборів у США. Його перемогу остаточно затвердила колегія виборщиків.
  • Нинішня церемонія інавгурації може бути безпрецедентно несхожою на всі попередні — як через обмеження, повʼязані з пандемією, так і через позицію Дональда Трампа, який не визнає результатів виборів і, найімовірніше, бойкотуватиме церемонію.