Кабмін дозволив «Нафтогазу» придбати для розробки Юзівську нафтогазоносну площу. На родовищі можна видобувати до 20 млрд куб. м газу на рік

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Кабмін дозволив «Нафтогазу» придбати для розробки Юзівську нафтогазоносну площу. На родовищі можна видобувати до 20 млрд куб. м газу на рік

Немеш Янош / УНІАН

Кабінет міністрів вирішив збільшити видобуток газу та дозволив НАК «Нафтогаз України» придбати 100% ТОВ «Надра Юзівська».

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 16 грудня.

«Сьогодні ми ухвалили рішення, яке дозволяє НАК «Нафтогаз» придбати Юзівську нафтогазоносну площу», — сказав він.

За словами Шмигаля, велике і перспективне родовище вже не один рік практично простоює, а держава втрачає можливість отримувати прибуток і збільшити видобуток газу.

«Це надзвичайно важливий крок для енергетичної незалежності України», — запевнив прем’єр.

Як зазначає Інтерфакс-Україна, у розпорядженні якого є текст рішення Кабміну, вартість частки в компанії визначать після оцінки, а перехід прав відбудеться після отримання дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Юзівська ділянка площею майже 8 тисяч квадратних кілометрів розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. Її потенціал, за оцінками державної НАК «Надра України», якій належить 99% ТОВ, перевищує 3 трильйони кубометрів умовного палива, а річний видобуток прогнозується на рівні 10—20 мільярдів. Зауважимо, ще 1% належить дочірній установі НАК «Надра України» — «Укрнаукагеоцентр».

«Надра Юзівська» має спеціальний дозвіл на Юзівську площу на 50 років — до 6 березня 2063 року.