Аудит «Нафтогазу» показав втрату 75 млрд гривень для бюджету. Коболєв каже, що порушено справу про держзраду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Державна аудиторська служба за підсумками ревізії діяльності НАК «Нафтогаз України» з жовтня 2018 року до грудня 2019 року виявила масштабні порушення і неефективні управлінські рішення, через які держбюджет втратив 75,5 млрд гривень.

Як повідомляє «Економічна правда», у розпорядженні якої опинився підписаний главою служби Геннадієм Плісом лист, ризикові операції «Нафтогазу» загалом можуть призвести до втрат у 176 млрд гривень. Пліс направив зазначений лист премʼєр-міністру Денису Шмигалю, а ДАС направила листа до управління контррозвідки СБУ у сфері економіки.

Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв вже відповів на це і заявив, що проти менеджменту компанії відкрито кримінальне провадження.

«Справа стосується діяльності менеджменту компанії. Але важко розслідувати діяльність менеджменту без прізвища Коболєв. Провадження побудоване на звинуваченнях у державній зраді. Коли воно було відкрито, я не знаю. Папери з цього приводу отримав сьогодні», — сказав він «Громадському радіо».

Коболєв каже, що «приховувати нічого» і «Нафтогаз» відкритий до всіх питань.

  • 9 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг НАК «Нафтогаз України». Закон передбачає відокремлення діяльності «Нафтогазу» з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу й електроенергії.
  • Згодом до до Конституційного суду України надійшло подання від 47 нардепів щодо неконституційності закону про анбандлінг «Нафтогазу» — відокремлення ГТС в окрему компанію. Серед підписантів — депутати від фракцій «Батьківщина» й ОПзЖ. Коболєв розповів, що станеться в разі визнання анбандлінга «Нафтогазу» незаконним.