47 депутатів просять Конституційний суд скасувати анбандлінг «Нафтогазу»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
47 депутатів просять Конституційний суд скасувати анбандлінг «Нафтогазу»

Гонтар Володимир / УНІАН

До Конституційного суду України надійшло подання від 47 нардепів щодо неконституційності закону про анбандлінг «Нафтогазу» — відокремлення ГТС в окрему компанію. Про це йдеться на сайті суду.

«Субʼєкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний Закон України не відповідає низці статей Основного Закону», — йдеться у поданні.

Уповноваженими представниками групи народних депутатів є члени фракції партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко і Сергій Власенко. Серед підписантів депутати від цієї партії, зокрема, Сергій Тарута та Сергій Соболєв. А також депутати від «Опозиційної платформи — За життя».

Що таке анбандлінг?

У випадку з «Нафтогазом» — відокремлення діяльності з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку й постачання природного газу та електричної енергії.

Це означає, що одна й та сама компанія не має права одночасно контролювати підприємство з виробництва та постачання газу й оператора газотранспортної системи. Поділ «Нафтогазу» є однією з вимог європейського енергетичного законодавства. Також такий розділ є одним з умов укладення нового контракту на транзит російського газу через Україну.

  • 9 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг НАК «Нафтогаз України». Закон передбачає відокремлення діяльності «Нафтогазу» з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу й електроенергії.
  • 1 січня 2020 року офіційно завершився анбандлінг «Нафтогазу» в результаті чого Оператор української ГТС став незалежною компанією.