На руку «Газпрому»: Коболєв розповів, що станеться у разі визнання анбандлінгу «Нафтогазу» незаконним

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
На руку «Газпрому»: Коболєв розповів, що станеться у разі визнання анбандлінгу «Нафтогазу» незаконним

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Виконавчий директор НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв розповів, що станеться, якщо КСУ визнає процес анбандлінгу компанії неконституційним.

Про це він повідомив в інтерв’ю LIGA.net.

«Після цього, швидше за все, Секретаріат енергетичного співтовариства скаже нам, що ми не виконали свої зобовʼязання, і забере у Оператора ГТС сертифікацію. Потім ми отримаємо лист від «Газпрому» з вимогою або переглянути, або розірвати транзитний договір», — зазначив Коболєв.

За його словами, такий розвиток подій гратиме на руку лише російському «Газпрому», оскільки все, що є негативним для «Нафтогазу», є позитивним для «Газпрому».

«Бенефіціаром цього процесу, з великою ймовірністю, міг би виявитися саме «Газпром», — вважає очільник «Нафтогазу».

Що таке анбандлінг?

У випадку з «Нафтогазом» — відокремлення діяльності з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку та постачання природного газу й електричної енергії.

Це означає, що одна й та сама компанія не має права одночасно контролювати підприємство з виробництва та постачання газу й оператора газотранспортної системи. Поділ «Нафтогазу» був однією з вимог європейського енергетичного законодавства. Також такий розділ був однією з умов укладення нового контракту на транзит російського газу через Україну.

  • Раніше до Конституційного суду України надійшло подання від 47 нардепів щодо неконституційності закону про анбандлінг «Нафтогазу» — відокремлення ГТС в окрему компанію. Серед підписантів — депутати від фракцій «Батьківщина» й ОПзЖ.
  • 9 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг НАК «Нафтогаз України». Закон передбачає відокремлення діяльності «Нафтогазу» з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу й електроенергії.
  • 1 січня 2020 року офіційно завершився анбандлінг «Нафтогазу», в результаті чого Оператор української ГТС став незалежною компанією.