«Газпром» замовив у «Нафтогазу» додаткові потужності для постачання газу в Європу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Газпром» замовив у «Нафтогазу» додаткові потужності для постачання газу в Європу

Немеш Янош / УНІАН

Російський монополіст «Газпром» замовив додаткові потужності для транзиту газу по українській газотранспортній системі.

Про це повідомляє НАК «Нафтогаз України».

«Газпром» потребує додаткових потужностей для транспортування природного газу українською ГТС у Європу в жовтні. НАК «Нафтогаз України» сьогодні отримала додаткові потужності на міждержавних з’єднаннях. Послуги з організації транзиту будуть оплачені «Газпромом» додатково до основного транзитного договору», — повідомила компанія.

Аукціон з розподілу потужностей відбувся на платформах RBP (Угорщина) і GSA (Польща) 21 вересня, і це був перший подібний аукціон. За підсумками торгів «Нафтогазу» розподілили потужності на вході та на виході з української ГТС, які використають для додаткових обсягів транзиту «Газпрому».

Зазначається, що ці потужності «Газпром» оплатить у повному обсязі, що принесе додатковий дохід як «Нафтогазу», так і «Оператору ГТС України».

  • 31 грудня 2019 року Україна і Росія у Відні підписали договір про транзит газу на 5 років.
  • Договір передбачає відмову від взаємних судових позовів сторін і виплату українській стороні $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу. Також угода встановлювала обсяг прокачування газу через українську ГТС у 2020 році — 65 млрд куб. м.