Уряд допускає приватизацію до 50% акцій «Укрзалізниці», «Укрпошти» і «Нафтогазу»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Уряд допускає приватизацію до 50% акцій «Укрзалізниці», «Укрпошти» і «Нафтогазу»

National Bank Of Ukraine / Flickr

Кабінет міністрів на засіданні 12 серпня планує розглянути законопроєкт про перелік із 188 компаній, чия приватизація заборонена. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з текстом законопроєкту, уряд допускає приватизацію до 50% акцій «Нафтогазу», «Укрзалізниці» та «Укрпошти», проте пропонує зберегти за державою стовідсоткову частку корпоративних прав у компаніях «Енергоатом», «Укргідроенерго», «Укренерго», підприємстві «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і в Адміністрації морських портів.

До списку повністю заборонених до приватизації обʼєктів також пропонують включити підприємства «Оператор ринку» і «Гарантований покупець», створені Кабміном торік, щоб забезпечити роботу нового ринку електроенергії.

Крім цього, до переліку пропонують внести «Документ», «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів», «Київську офсетну фабрику», конструкторське бюро «Південне».

Проєкт передбачає чотири групи заборонених до приватизації обʼєктів:

  • у першій — акціонерні товариства, у статутному капіталі яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути меншою за 50% + 1 акція і не підлягає приватизації;
  • у другій — акціонерні товариства, у яких частка корпоративних прав, що належать державі, становить 100%;
  • у третій — обʼєкти культури та спорту;
  • у четвертій — держпідприємства, які не підлягають приватизації, але можуть бути перетворені на господарські товариства. Сюди пропонують внести підприємство «Антонов», Миколаївський суднобудівний завод, Центральне конструкторське бюро «Протон».

Серед культурних обʼєктів, зокрема, пропонується заборонити приватизацію Національного цирку України, Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, Національного центру Довженка. Зі спортивних — Національного спортивного комплексу «Олімпійський» і «Арени Львів».

  • У жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про скасування списку заборонених до приватизації держпідприємств — Кабмін протягом трьох місяців мав розробити і подати на розгляд парламенту перелік стратегічних підприємств, де держава не може продати контрольний пакет акцій.
  • Уряд Олексія Гончарука зареєстрував законопроєкт із відповідними переліками, які містили 219 обʼєктів, однак через зміну уряду його відкликали.