Кабмін дозволив «Нафтогазу» користуватися родовищами на шельфі без аукціону

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою дозволив НАК «Нафтогаз України» без проведення аукціону добувати газ на континентальному шельфі України. Компанія отримала дозвіл на 30 років.

Про це повідомляють «БізнесЦензор» і «Економічна правда».

Рішенням Кабміну вноситься зміна в порядок надання спецдозволів на користування надрами. Як пояснив міністр охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський, проєкт постанови надасть «Нафтогазу» право розробляти надра в межах виключної економічної зони України. Це дозволить наростити власний видобуток газу, створити робочі місця і наповнити бюджети (місцеві та державний).

У пояснювальній записці зазначено, що, за прогнозами, ресурси шельфу в західній частині Чорного моря становлять 1—2 трильйона кубометрів газу і понад 1 трильйон тонн нафти з газовим конденсатом, з можливістю щорічно видобувати близько 10 млрд кубометрів газу. За попередніми розрахунками, інвестиції в перший рік роботи на шельфі можуть досягти $40 мільйонів.

Компанія зможе приступати до робіт одразу після ухвалення акту і проходження відповідних процедур. «Нафтогаз» при цьому може залучити й приватні компанії.