Лавров першим прокоментував розслідування отруєння Навального. Опозиціонер тепер впевнений, що Кремль визначився із стратегією

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Лавров першим прокоментував розслідування отруєння Навального. Опозиціонер тепер впевнений, що Кремль визначився із стратегією

Пресслужба Міністерства зовнішніх справ Російської Федерації

Глава МЗС Росії Сергій Лавров вважає несерйозними публікації про можливу причетність ФСБ до отруєння опозиційного політика Олексія Навального. Про це він заявив на прес-конференції в Загребі, передає Інтерфакс.

«Всі ці новини забавно читати, але манера, в якій вони подаються, говорить лише про одне: що у наших західних партнерів відсутні будь-які етичні норми і будь-які навички нормальної дипломатичної роботи, й [проявляється] небажання дотримуватися міжнародно-правових норм, коли йдеться про встановлення фактів», — заявив Лавров.

Він зазначив, що Росія вже звикла до того, що західні країни «оголошують у ЗМІ про чергові звинувачення на адресу Росії».

«І логіка тут така: ось, мовляв, ми оголосили, наприклад, нові факти, які були виявлені німецькими спецслужбами про отруєння Навального, а Москва вже два дні мовчить. Раз мовчить, значить винна. Ущербність такого підходу, по-моєму, очевидна для будь-якої людини, яка при памʼяті», — додав міністр.

Зазначимо, що це перший коментар кого-небудь з російських політиків з приводу цього розслідування. Сам Навальний заявив, що Кремль визначився зі своєю стратегією.

«По суті вони нічого сказати не можуть. Наші факти залізобетонні. З квитками і живими 8 ФСБшниками, які їздили за мною 4 роки не посперечаєшся. Тому вони просто будуть повторювати «це забавно читати», — написав політик.

Нагадаємо, що 15 грудня група міжнародних розслідувачів встановила 8 співробітників ФСБ, які безпосередньо причетні до отруєння Навального. За політиком стежили з 2017 року. Убити його намагалися двічі. У липні 2020 року він разом з дружиною Юлією був у відпустці в Калінінграді, тоді їй стало зле — це вважається першим невдалим замахом на політика. Другий стався в Томську. Імовірно, «Новачок» йому нанесли на спідню білизну, яку він здав до хімчистки готелю. Речі принесли назад, поки Навальний купався в річці.

Кремль не коментував це розслідування 2 дні, а речник Путіна Дмитро Пєсков скасував пресконференції, на яких у нього мали б запитати про це розслідування. Але мовчав не тільки Кремль, але й провладні ЗМІ — вони або зовсім не публікували це розслідування, або давали шматок з нього, де не згадується причетність ФСБ. Відомий пропагандистський канал Russia Today опублікував на сайті авторську колонку, у якій розслідування назвали «інформаційним гноєм».