Розслідування про отруйників Навального на YouTube за добу набрало 8 мільйонів переглядів. Російські провладні ЗМІ ігнорують

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Розслідування про отруйників Навального на YouTube за добу набрало 8 мільйонів переглядів. Російські провладні ЗМІ ігнорують

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Протягом доби після виходу розслідування, що встановило імена та посади співробітників ФСБ, які брали участь в отруєнні російського опозиціонера Олексія Навального, найбільші ЗМІ Росії ігнорують цю тему.

Про це пише Meduza.

На телеканалах «Первый канал», «Россия 1» та «НТВ» зовсім не згадали про розслідування. Так само жодної згадки немає і на державному інформагентстві ТАСС. Інформаційне агентство РИА Новости написало лише одну новину з інтерв’ю Навального виданню «Ехо Москви» — про те, що він збирається повернутися до Росії. Але жодної інформації про розслідування не було.

Інформаційне агентство Интерфакс, яке формально є незалежним, теж подало лише одну новину про Навального — про те, що він звернеться до правоохоронних органів через «публікації у ЗМІ з новими обставинами його отруєння». Також там коротко згадали про саме розслідування та ймовірну причетність співробітників ФСБ до отруєння.

Що стосується Russia Today, то на російській версії сайту опублікували авторську колонку, у якій розслідування назвали «інформаційним гноєм», а на англійській версії — новина із коротким переказом суті розслідування.

У Кремлі теж офіційно не коментують нове розслідування, а речник Путіна Дмитро Пєсков взагалі скасував щоденні брифінги для ЗМІ на найближчі дні.

Водночас на YouTube-каналі Навального відео з розслідуванням за добу набрало понад 8 мільйонів переглядів. Про нього написали майже всі найбільш відомі світові ЗМІ.

Нагадаємо, що група міжнародних розслідувачів встановила 8 співробітників ФСБ, які безпосередньо причетні до отруєння Навального. За політиком стежили з 2017 року. Убити його намагалися двічі. У липні 2020 року він разом з дружиною Юлією був у відпустці в Калінінграді, тоді їй стало зле — це вважається першим невдалим замахом на політика. Другий стався в Томську. Імовірно, «Новачок» йому нанесли на спідню білизну, яку він здав до хімчистки готелю. Речі принесли назад, поки Навальний купався в річці.