Рада повернула НАЗК повноваження перевіряти декларації чиновників і суддів. Агентство повідомило про свої зауваження

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Рада повернула НАЗК повноваження перевіряти декларації чиновників і суддів. Агентство повідомило про свої зауваження

УНІАН / Кузьмін Олександр

Верховна Рада ухвалила закон про відновлення повноважень Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряти декларації чиновників та суддів. За це проголосувало 300 депутатів. Про це повідомляє сайт Ради.

Закон визначає, як НАЗК має реагувати на порушення антикорупційного законодавства, а також встановлює деякі особливості, якщо це порушення вчинили судді (у тому числі Конституційного суду). Закон також передбачає відкритий цілодобовий доступ до реєстру декларацій.

Окрім цього, закон передбачає моніторинг способу життя посадовців та додаткові перевірки.

Член фракції «Європейська солідарність» Сергій Алєксєєв під час свого виступу пояснив, що цей законопроєкт повністю повернув процедуру перевірки декларацій. Він передбачає особливості складання адмінпротоколу щодо суддів — саме через це 27 жовтня КС скасував закони, які дозволяли НАЗК перевіряти декларації.

За законопроєкт, в якому прописані особливості протоколів про порушення суддів проголосував 321 депутат. У ньому прописано:

  • Протокол про такі адміністративні правопорушення складається у трьох примірниках. Два з них надсилають судді для ознайомлення, пояснень та зауважень. Один примірник з поясненнями суддя надсилає до НАЗК назад з підписом або відмовою підписувати. Другий залишає у себе. Якщо суддя не отримав протокол, до суду надсилають третій, в якому прописана його відмова підписувати протокол та надавати пояснення.
  • НАЗК має повідомити Вищу раду правосуддя або голову КС про складений протокол.

Саме НАЗК заявило, що розпочинає відновлювати роботу за всіма основними напрямками. Проте є 3 зауваження:

  • Закон зобов’язує НАЗК інформувати Вищу раду правосуддя або КСУ про початок моніторингу способу життя будь-якого судді. Як наслідок, суддя може видалити з соцмереж інформацію про коштовні речі (наприклад, автомобілі), якими користується. Або внести їх у декларацію.
  • Складати протоколи щодо суддів мають право лише голова НАЗК та його заступники. В агентстві кажуть, що інші категорії чиновників (депутати чи поліцейські, зокрема) тепер також можуть захотіти окремі процедури щодо себе.
  • Закон зобов’язує НАЗК створити електронну «чергу» декларацій. Проте програми не зроблять процес ефективним.

Також громадська антикорупційна організація Transparency International у Facebook заявила, що ухвалені зміни цілком враховують рішення Конституційного суду та думку Венеційської комісії, при цьому не обмежуючи незалежність НАЗК чи судової влади.

Transparency International