У США регулятор схвалив вакцину від коронавірусу від Pfizer

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У США регулятор схвалив вакцину від коронавірусу від Pfizer

Getty Images / «Бабель»

Управління з продовольства і медикаментів США схвалило вакцину від коронавірусу, яку розробили компанії Pfizer і BioNTech. Про це президент країни Дональд Трамп повідомив у Twitter.

В управлінні повідомили, що вакцину будуть колоти американцям з 16 років. Також там розповіли про побічні ефекти від вакцини, які найчастіше зустрічаються й тривають кілька днів. Зокрема, біль у місці інʼєкції, втома, головний біль, біль у мʼязах, озноб, біль у суглобах і лихоманка.

«Слід зазначити, що більшість людей відчули ці побічні ефекти після другої дози, рідше — після першої. Тому ті, хто будуть робити щеплення, мають розуміти та очікувати, що можуть виникнути деякі побічні ефекти після будь-якої дози, особливо після другої», — наголосили в управлінні.

Дещо пізніше Трамп опублікував відео, в якому заявив, що вакцинація від коронавірусу у США почнеться менш ніж через 24 години і буде безкоштовною для всіх американців.

«Сьогодні наша країна домоглася медичного дива. Ми створили безпечну та ефективну вакцину всього за девʼять місяців. Це одне з найбільших наукових досягнень в історії», — заявив він.

Раніше повідомляли, що, одразу після схвалення вакцини, ініціатива Operation Warp Speed, яка відповідає за щеплення у США, буде готова доставити в країну близько трьох мільйонів доз. До початку березня планують щеплення 100 мільйонів громадян.

Наразі регулятори ще розглядають документи на екстрене схвалення, яке подала інша компанія-розробник мРНК-вакцини — Moderna. Її препарат також виявив високу ефективність у випробуваннях.