НБУ знову змінив структуру управління. Рожковій віддали фінансово-адміністративний блок

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
НБУ знову змінив структуру управління. Рожковій віддали фінансово-адміністративний блок

National Bank Of Ukraine / Flickr

Правління Національного банку частково змінило розподіл вертикалей підпорядкування. Відтепер главі НБУ Кирилу Шевченку підпорядковується менша кількість департаментів, а між іншими членами правління перерозподілили блоки, якими раніше керувала його перша заступниця Катерина Рожкова.

У Нацбанку пояснили це необхідністю у «пропорційному управлінському навантаженні між членами правління». І наголосили, що рішення ухвалили колегіально, а перед тим консультувалися з міжнародними партнерами.

Які зміни відбулися?

  • Вертикаль «Пруденційний нагляд та загальні питання» розділили на дві вертикалі — «Пруденційний нагляд» та «Загальний блок».
  • Вертикаль «Загальний блок» залишився під контролем глави НБУ Кирила Шевченка. До нього належать такі підрозділи: департамент безпеки, департамент персоналу, юридичний департамент, департамент внутрішнього аудиту, департамент комунікацій, управління фінансових та операційних ризиків, офіс правління НБУ, секретаріат Ради НБУ, управління захисту прав споживачів фінансових послуг, відділ режимно-секретної роботи, відділ з питань запобігання та виявлення корупції.
  • Вертикаллю «Пруденційний нагляд» керуватиме заступник Шевченка Ярослав Матузка. Раніше департаменти з цієї вертикалі були у підпорядкуванні Рожкової. Це департамент банківського нагляду, департамент виїзних перевірок, департамент ліцензування, департамент нагляду за ринком небанківських послуг, департамент фінансового моніторингу.
  • Катерина Рожкова буде керувати фінансово-адміністративним та операційним блоком. До його складу віднесли департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду НБУ.
  • Відповідно до змін, до вертикалі «Монетарна стабільність», якою і далі керує заступник глави Дмитро Сологуб, приєднали департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ.
  • До вертикалі «Ринкові операції», яка залишилася під управлінням заступника Юрія Гелетія, приєднали департамент методології регулювання діяльності банків.
  • У вертикалі «Платіжні системи та готівковий обіг» підпорядкування підрозділів не змінилося.

Нагадаємо, у жовтні у НБУ повідомили про перерозподіл повноважень членів правління та створення нової вертикалі влади в цій установі. Тоді у рамках перерозподілу найбільше повноважень втратила Рожкова. У неї забрали кілька ключових департаментів, які перейшли до вертикалі «Пруденційний нагляд та загальні питання».

Тоді повідомлялося, що керуватиме цією вертикаллю глава НБУ Шевченко. Але вже за останнім рішенням ця вертикаль перейшла до його заступника Матузки.

  • 5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру Рожковій та Сологубу. Приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.
  • Рожкова згодом заявила, що догану винесли за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани ухвалювалося за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Крім того, Рожкова назвала таке рішення Ради НБУ «тривожним сигналом для незалежності Нацбанку». Сологуб, зі свого боку, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому і Рожковій недовіри.
  • 16 жовтня мало відбутися засідання правління НБУ, на якому, за даними ЗМІ, планувалося розглянути питання звільнення Рожкової та Сологуба — останніх представників попереднього керівника банку Якова Смолія. Але засідання не відбулося через «технічні причини». За даними ЗМІ, старе правління НБУ після приходу Шевченка в середині липня вже оновилося на дві третини.