Туреччина відмовилася купувати російську вакцину від коронавірусу. У Росії називають це «фейком»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Туреччина відмовилася закуповувати російську вакцину проти коронавірусу, бо Росія не провела відповідні лабораторні дослідження. Про це заявив міністр охорони здоров’я Туреччини Фахреттін Коджа, повідомляє Reuters.

Коджа зазначив, що у процесі розробки російської вакцини відсутня «хороша практика». «Росія не змогла цього зробити. Ця вакцина не може отримати у нас ліцензію. Тому це поза нашою сферою інтересів», — наголосив глава турецького МОЗ.

Згодом російське інформагентство Интерфакс процитувало заяву Коджа, який допустив, що Анкара може закупити російську вакцину, якщо вона успішно пройде токсикологічні випробування.

При цьому, джерело ТАСС у Російському фонді прямих інвестицій, що займається створення вакцини «Супутник V», назвало інформацію про відмову Туреччини «фейком». За його словами, переговори нібито тривають. «Наведені цитати [міністра] — приклад «фейк ньюс», — заявив співрозмовник агентства.

Туреччина з населенням 83 мільйони осіб підписала контракт на купівлю 50 мільйонів доз вакцини у китайської компанії Sinovac Biotech Ltd і планує почати вакцинацію цього місяця, насамперед — медичних працівників. Коджа наголосив, що країна також працює над тим, щоб прискорити доставку 25 мільйонів доз вакцини від Pfizer і BioNTech.

У Туреччині щоденні прирости хворих на коронавірус цього тижня досягли найвищого рівня за весь час пандемії у країні. За добу зафіксували понад 33 тисячі хворих — таким чином, країна вийшла на четверте місце у світі за щоденним рівнем захворюваності.