Reuters: Євросоюз готує нові санкції проти Туреччини через розробку нафтогазових родовищ у водах Кіпру та Греції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Євросоюз готує нові санкції проти Туреччини через розробку нафтогазових родовищ у водах Кіпру та Греції

catmoz / Pixabay

Європейський Союз готує новий пакет санкцій проти Туреччини через буріння нафтових і газових скважин у спірних водах Середземного моря. Проєкт документа, який опинився в розпорядженні Reuters, передбачає обмеження проти посадовців і компаній, причетних до буріння поблизу узбережжя Греції та Кіпру.

Нові обмеження додадуть до попереднього пакету санкцій, запроваджених у 2019 році для того, щоб змусити Туреччину припинити розвідку вуглеводневих родовищ у спірних водах.

Тоді обмеження застосували проти осіб і компаній, звинувачених у плануванні та бурінні свердловин в ексклюзивній економічній зоні Кіпру. Зокрема, ЄС заморозив рахунки топпосадовців державної компанії Turkish Petroleum Corporation.

Кіпр виявив родовища на своєму узбережжі ще у 2011 році, але відтоді продовжує сперечатися про приналежність вод із Туреччиною.

Анкара не підтримує дипломатичних зв’язків з Нікосією та заявляє, що оперує у водах, на які мають право кіпрські турки — для їхнього захисту в 1970-х роках Туреччина окупувала частину острова, де пізніше проголосила Турецьку Республіку Північного Кіпру.

Франція підтримала «галузеві» санкції щодо турецької економіки. Однак їхнє запровадження проти члена НАТО та кандидата в ЄС у Німеччині, Італії та Іспанії розглядають як крок, що перемістить Туреччину до одного табору з Росією, яка ставиться до блоку вороже.

Суперечка щодо видобутку вуглеводнів — це лише одна з проблем, пов’язаних із Туреччиною.Серед них також продовження окупації частини Кіпру, політика щодо Лівії та Сирії, яка, на думку ЄС і США, підривають цілі західних країн.

Проте роль Туреччини як прихистку для сирійських мігрантів, які рятуються від довготривалої громадянської війни в сусідній країні замість подорожі до країн ЄС, дещо послаблює бажання Брюсселю покарати Анкару.

Проєкт санкцій передбачає координацію зі США — дипломати вбачають у цьому довгоочікуване зближення Брюсселю з Вашингтоном. Ухвалення документа розглядатимуть на прийдешньому саміті ЄС у березні.

Переговори щодо санкцій досі проводять із Грецією та Кіпром, які звинувачують Туреччину в бурінні на території їхнього континентального шельфу. Кіпрські дипломати вітають такий крок ЄС і сподіваються, що економічні обмеження проти Туреччини ухвалять уже навесні.

  • Самопроголошена Республіка Північного Кіпру, яку контролює Туреччина, відкрила для відвідування прибережний район Вароша, який був покинутий у 1974 році після висадки турецьких військ. Він був порожнім 46 років.
  • У НАТО заявили, що створили військовий механізм для вирішення усіх спірних питань між двома країнами-членами — Грецією та Туреччиною. Зазначається, що механізм для перемовин між країнами створений, щоб запобігти різним інцидентам у Середземному морі.
  • Президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про виявлення Чорному морі найбільшого родовища газу. Воно розташоване приблизно за 150 км від узбережжя Туреччини, неподалік перетину морських кордонів Болгарії та Румунії.