Ердоган оголосив про виявлення найбільшого в Чорному морі родовища газу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ердоган оголосив про виявлення найбільшого в Чорному морі родовища газу

Julien Mattia / NurPhoto via Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про виявлення Чорному морі найбільшого родовища газу.

Про це пише Yahoo News.

«Ми провели цю операцію виключно своїми засобами. Ми навіть ні краплі не покладалися на іноземну допомогу при проведенні бурових робіт», — заявив на пресконференції Ердоган.

За його словами, бурове судно «Фатіх» виявило газ на так званому родовищі «Туна-1», розвідку продовжують і на інших родовищах. За попередніми оцінками, у цих покладах може бути близько 320 мільярдів кубометрів газу.

«Туна-1» розташована приблизно в 150 км від узбережжя Туреччини, неподалік перетину морських кордонів Болгарії та Румунії та румунського блоку родовищ «Нептун», який досі був найбільшим у Чорному морі. «Нептун» вісім років тому знайшли компанії Petrom і Exxon.

Зазначається, що Туреччина раніше придбала три бурові судна, оскільки різко розширила геологорозвідку в Чорному морі. Туреччина прагне знайти значні запаси енергоресурсів, щоб послабити свою сильну залежність від імпорту з Ірану, Іраку і Росії та підтримати свою економіку.

  • Сенат США схвалив оборонний бюджет, який, зокрема, передбачає виділення майже $3,8 мільярда на програму для стримування Росії та посилення санкцій проти російських газопроводів «Північний потік — 2» і «Турецький потік».
  • Президент Польщі Дуда у травні оголосив про початок будівництва газопроводу Baltic Pipe. Газопровід має звʼязати родовища на норвезькому шельфі в Північному морі з Польщею. Після завершення будівництва природний газ планують транспортувати з Норвегії в Польщу, через Данію.