У НАТО заявили про створення механізму для врегулювання конфлікту між Туреччиною та Грецією

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У НАТО заявили, що створили військовий механізм для вирішення усіх спірних питань між двома країнами-членами — Грецією та Туреччиною.

Про це пише пресслужба НАТО.

Зазначається, що механізм для перемовин між країнами створений, щоб запобігти різним інцидентам у Середземному морі. Зокрема, між Туреччиною та Грецією запускається «гаряча лінія» для швидкого вирішення спірних питань.

«Я вітаю створення військового механізму вирішення конфліктів, досягнуте за рахунок конструктивної взаємодії Греції та Туреччини, які цінують союзників у НАТО. Цей механізм безпеки допоможе створити простір для дипломатичних зусиль з вирішення основної суперечки, і ми готові розвивати його й далі. Я залишатимусь у тісному контакті з обома союзниками», — повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

  • Напруженість у відносинах між країнами посилилася через активізацію геологорозвідувальної діяльності Анкари у східному Середземноморʼї. Туреччина шукає нафту і газ у водах, які Греція вважає своєю винятковою економічною зоною. Франція підтримує позицію Греції.
  • Унаслідок цього лідери країн ЄС зазначили, що розглядатимуть питання запровадження санкцій проти Туреччини, якщо уряд країни не зможе припинити свої «конфронтаційні дії».
  • Греція вирішила посилити свою оборонну програму у відповідь на активність Туреччини у східному Середземноморʼї.