Греція озброїться новими винищувачами та фрегатами через активність Туреччини у Середземному морі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Греція озброїться новими винищувачами та фрегатами через активність Туреччини у Середземному морі

Sergei Savostyanov / Contributor

Греція вирішила посилити свою оборонну програму у відповідь на активність Туреччини у східному Середземноморʼї.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Премʼєр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс заявив, що грецький уряд планує придбати 18 французьких винищувачів Rafale для створення «національного щита». Також уряд планує придбати чотири нові фрегати та модернізувати ще чотири кораблі, якими вже володіє Греція. Також буде збільшено кількість військовослужбовців та запаси зенітних ракет, торпед та інших боєприпасів.

Чому Греція озброюється?

Греція, як і Туреччина, є членом НАТО. Проте напруженість у відносинах між країнами посилилася через активізацію геологорозвідувальної діяльності Анкари в східному Середземноморʼї. Туреччина шукає нафту і газ у водах, які Греція вважає своєю винятковою економічною зоною. Франція підтримує позицію Греції.

Внаслідок цього лідери країн ЄС зазначили, що розглядатимуть питання запровадження санкцій проти Туреччини, якщо уряд країни не зможе припинити свої «конфронтаційні дії». Питання щодо Туреччини та можливості введення санкцій можуть обговорити на засіданні Європейської Ради 24—25 вересня.

  • Наприкінці серпня президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про виявлення в Чорному морі найбільшого родовища газу.
  • На початку вересня Сполучені Штати частково зняли 33-річне ембарго на постачання зброї Республіці Кіпр і розширять із нею співпрацю в сфері оборони. Рішення США вплине на напружені відносини Туреччини і Греції, які все ближче до війни. Обидві сторони вже провели показові масштабні військові навчання.