Північний Кіпр уперше за 46 років відкрив для відвідування район-привид Вароша. ЄС і Греція були проти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Самопроголошена Республіка Північного Кіпру, яка контролюється Туреччиною, відкрила для відвідування прибережний район Вароша (передмістя Фамагусти), який був покинутий у 1974 році після висадки турецьких військ.

Фотографії відкритого міста-привида опублікувало Міністерство оборони Туреччини. Район був порожнім 46 років.

«Частина Вароші, яка належить Турецькій республіці Північного Кіпру і була закрита для поселень і відвідувань протягом 46 років, тепер відкрита для відвідування. Цей крок має велике символічне значення і завершає 46-річну тугу, а також принесе користь ТРПК і нашим братам, які жили там», — сказано в повідомленні відомства.

Вароша був туристичним районом, в якому жили греки. Після вторгнення люди бігли з нього і незабаром Варошу обнесли парканом. Резолюція ООН від 1984 року говорить, що Вароша повинна перейти під контроль ООН і її заселення заборонено. Жити там можуть тільки греки, які залишили територію.

Європейський Союз, Греція і міжнародно визнаний уряд Кіпру засудили крок ТРПК. Визнаний Кіпр звернувся до Ради безпеки ООН.

Греція закликала Туреччину відмовитися від відкриття району ще раніше, а тепер винесе це питання на саміт європейських лідерів, пише Reuters.

В ЄС заявили, що такий крок посилить напруженість у відносинах між Грецією і Туреччиною щодо кіпрського питання, а також порушує резолюцію Ради безпеки ООН.

  • Напруженість у відносинах між країнами посилилася через активізацію геологорозвідувальної діяльності Анкари у східному Середземноморʼї. Туреччина шукає нафту і газ у водах, які Греція вважає своєю винятковою економічною зоною. Франція підтримує позицію Греції.
  • Лідери країн ЄС зазначили, що розглядатимуть питання запровадження санкцій проти Туреччини, якщо уряд країни не зможе припинити свої «конфронтаційні дії».
  • Греція вирішила посилити свою оборонну програму у відповідь на активність Туреччини у східному Середземноморʼї.
  • У НАТО заявили, що створили військовий механізм для вирішення всіх спірних питань між двома країнами-членами — Грецією і Туреччиною.