Amazon видає конспірологічні книги про небезпеку вакцин у першій пʼятірці посилань за запитом «вакцина»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Amazon видає конспірологічні книги про небезпеку вакцин у першій пʼятірці посилань за запитом «вакцина»

knollzw / Pixabay

Якщо на сайті лідера онлайн-торгівлі Amazon зробити запит за словом «вакцина», в топі будуть посилання на антивакцинаторські книжки, що ставлять під сумнів ефективність та безпечність щеплень. В цей час у Великій Британії вже розпочали імунізацію населення вакциною від коронавірусу.

Зокрема це книга «Критичне дослідження вакцин» Ніла Міллера, що розповідає про небезпеку, яку несуть в собі щеплення.

«Багато людей щиро вірять, що всі вакцини безпечні, побічні реакції рідкісні, але не існує рецензованих наукових досліджень, які б показували, що вакцини можуть зашкодити. Ця книга… демонструє іншу сторону історії, про яку зазвичай не говорять», — йдеться в анотації.

Інша книга в топі — «Епідемія вакцин: Як корпоративна жадібність, упереджена наука та урядовий примус загрожують нашим правам, нашому здоров’ю та нашим дітям» авторства Луїзи Куо Габакус.

«Чиновники від охорони здоров’я заявляють, що вакцини для дітей та дорослих безпечні та ефективні, але правда значно складніша. Вакцинація — це серйозне медичне втручання, що завжди несе ймовірність шкоди та смерті, так само як і захисту від хвороби», — йдеться в описі до книги.

Ці книги займають друге та третє місце в топі посилань за запитом «вакцина».

Скриншот / Amazon

Як повідомляє Bloomberg, антивакцинаторську літературу також мають в топах американський лідер з продажу книжок Barnes & Noble та французький — Fnac.

На першому сайті лідирує книга доктора Томаса Кована, який стверджує, що пандемію коронавірусу спричинив стандарт зв’язку 5G. На другому — твір «Правда про вакцини» авторства спірного науковця Дідьєра Рао.

Bloomberg зазначає, що Amazon не розкриває свої алгоритми пошуку, але судячи з усього, вони залежать від регіональної прив’язки шукача. Результати пошуку редакції відрізняються від тих, що проведені з України, та містять в топі інші антивакцинаторські книжки.

Раніше Amazon звинувачували у введенні покупців в оману щодо інформації стосовно охорони здоров’я. Зокрема торік, після тиску Конгресу США, компанія видалила кілька антивакцинаторських «документальних фільмів» зі свого сервісу Prime Video.

Вакцини створені для спонукання імунної систему боротися з інфекціями, від яких організм людини не має природного захисту. В рідкісних випадках вакцини можуть спричинити серйозні побічні реакції, але сукупно вони зробили для покращення здоров’я людства більше, ніж будь-які інші медичні винаходи. Зокрема торік масова відмова від вакцинування дітей призвела до посилення глобального спалаху кору.

Експерти з охорони здоров’я побоюються, що підйом антивакцинаторських настроїв в останні роки здатний змусити мільйони людей відмовитися робити щеплення від коронавірусу. Це ускладнить боротьбу з пандемією, що вже вбила півтора мільйона людей в усьому світі.

Зокрема у Франції 59% населення не готові до щеплення від коронавірусу. Дослідження Ipsos у 15 країнах в листопаді встановило, що 27% дорослих людей скоріш за все відмовляться робити щеплення від коронавірусу — їхня кількість зросла.

  • Прем’єр-міністр Австралії невдало висловився про майбутню вакцинацію від коронавірусу. Це призвело до антивакцинаторської істерики.
  • Влітку Google вирішила заборонити рекламу, яка просуває теорії змови, повʼязані з коронавірусом, а також видалити рекламу зі сторінок, які просувають такі теорії та демонетизувати сайти, що порушують цю політику.
  • У Яремчі за фейк про коронавірус оштрафували жінку. Вона поширила у Facebook допис про смерть п’ятьох українців від американської вакцини