Україна просить США надати вакцину від коронавірусу «в режимі тестування». Там пообіцяли зробити все можливе

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Україна просить США надати вакцину від коронавірусу «в режимі тестування». Там пообіцяли зробити все можливе

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Україна звернулась до США з проханням розглянути її як потенційного пріоритетного кандидата на отримання вакцин в «режимі тестування та використання у надзвичайних ситуаціях».

Про це заявив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов у розмові з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, цитує пресслужба МОЗ.

Своє прохання Степанов аргументував тим, що Україна знаходиться у надскладних умовах через російську агресію на Донбасі.

Зі свого боку Крістіна Квін запевнила, що вона та її команда зроблять все можливе, щоб Україна отримала вакцини проти COVID-19 у найкоротші терміни. Окрім того, вона зазначила, що їхня команда допоможе МОЗ напрацювати план дій щодо логістики та вакцинації.

«Ми підтримуємо офіційну позицію МОЗ України щодо відмови від використання російської вакцини, яка не пройшла всі фази клінічних випробувань. Окрім того, вже сьогодні ми проведемо нараду з урядом США щодо постачання вакцини в Україну, де обговоримо терміни та об’єми поставки», — наголосила Квін.

Степанов додав, що у найближчі два тижні Україна підпише договори про постачання вакцини з деякими компаніями-виробниками. Проте, це не гарантує те, що Україна отримає вакцини у найближчі місяці, адже перша вироблена партія вакцин буде закривати потреби COVAX.