Ердоган побажав Франції позбутися Макрона: Інакше «жовті жилети» стануть червоними

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ердоган побажав Франції позбутися Макрона: Інакше «жовті жилети» стануть червоними

Julien Mattia / NurPhoto via Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Ердоган сподівається, що Франція якомога швидше «позбудеться Емманюеля Макрона».

Про це пише Yahoo News.

«Макрон — проблема для Франції. Через Макрона Франція переживає дуже і дуже небезпечний період. Я сподіваюся, що Франція позбудеться проблеми Макрона якомога швидше», — сказав Ердоган журналістам після пʼятничної молитви в Стамбулі.

Він додав, що французи повинні позбутися свого лідера, «інакше вони не зможуть позбутися «жовтих жилетів», маючи на увазі протестний рух, який спалахнув у Франції у 2018 році.

«Жовті жилети» можуть пізніше перетворитися на червоні», — сказав Ердоган, не вдаючись у подробиці. Заяви Ердогана звучать на тлі підготовки саміту ЄС 10 грудня, на якому буде обговорюватися запровадження санкцій проти Туреччини через її протистояння з членом ЄС Грецією у східному Середземноморʼї.

У телеінтервʼю в пʼятницю Макрон не захотів втягуватися у новий раунд взаємних образ з Ердоганом. «Я вірю у повагу... Я вважаю, що нападки між політичними лідерами — не найкращий метод», — сказав французький лідер.

  • 17 жовтня під Парижем 18-річний ісламіст обезголовив вчителя місцевої школи Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Поліція застрелила хлопця і заарештувала членів його сімʼї. Пізніше в Парижі напали на двох мусульманок — вони отримали ножові поранення.
  • Після вбивства Макрон виступив з промовою на тему боротьби з «ісламським сепаратизмом» в країні. Він пояснив, що під «сепаратизмом» має на увазі передовсім політичний ісламізм, якому потрібно давати відсіч у школах, держустановах, культурних товариствах і релігійних громадах, а також у мечетях. Серед іншого Макрон запропонував звернути особливу увагу на навчання дітей і створити разом з Радою мусульман Франції організацію, яка дозволить побудувати «освічений іслам» в країні без іноземного впливу.
  • Низка мусульманських країн розкритикував Макрона, а Ердоган двічі порадив йому «перевірити психіку». Висловлювання Ердогана в ЄС засудили, а Франція відкликала посла з Туреччини.