Pfizer вдвічі скоротила цьогорічні плани з випуску вакцини від коронавірусу — не вистачає сировини

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Pfizer вдвічі скоротила цьогорічні плани з випуску вакцини від коронавірусу — не вистачає сировини

Getty Images / «Бабель»

Компанії Pfizer і BioNTech скоротили плани з виробництва своєї вакцини від коронавірусу до кінця року зі 100 до 50 мільйонів доз.

Про це пише The Wall Srtreet Journal.

«Розширення ланцюжка поставок сировини зайняло більше часу, ніж очікувалося. Також важливо підкреслити, що результати клінічного випробування прийшли дещо пізніше, ніж очікувалося», — повідомив представник компанії.

Інший представник Pfizer, який брав участь у розробці вакцини, заявив, що деякі ранні партії сировини не відповідали стандартам. «Ми виправили це, але не вистачило часу, щоб виконати заплановані поставки цього року», — повідомив він.

Pfizer не уточнила, де виник брак сировини. Сировина для вакцин зазвичай може включати антивірусні агенти, антисептичні рідини, стерильну воду й елементи ДНК самого вірусу, які не викликають серйозних симптомів, але запускають імунну відповідь — вироблення антитіл.

Фармацевтичні компанії зазвичай чекають, поки їхня вакцина буде схвалена, перш ніж купувати сировину і створювати виробничі лінії та ланцюжки поставок. Компанія Pfizer ніколи не виробляла вакцину з технологією мРНК, тому їй довелося збільшити виробничі потужності, хоча випробування вакцини від коронавірусу ще тривали.

Pfizer і BioNtech планують випустити 1,3 мільярда доз вакцини у 2021 році. При цьому США вже замовили 100 мільйонів доз вакцини Pfizer із можливістю придбати 500 мільйонів додатково. Європейський Союз замовив 200 мільйонів доз із можливістю отримати ще 100 мільйонів. Японія замовила 120 мільйонів доз. Велика Британія замовила 40 мільйонів доз і стала першою країною, куди цю вакцину вже почали постачати.

  • Раніше зʼясувалося, що вакцина від коронавірусу американської фармацевтичної корпорації Pfizer і німецької компанії BioNTech запобігає зараженню на 90%. Після цієї новини акції компанії злетіли на 14%, а фондові ринки в усьому світі помітно пожвавилися в очікуванні близького завершення коронакризи.
  • Напередодні повідомлялося, що вакцина від коронавірусу, розроблена американською компанією Moderna, здатна забезпечити імунітет щонайменше на три місяці.