Комітет запропонує Раді компромісний законопроєкт про відповідальність за брехню в деклараціях. Там буде обмеження волі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Комітет запропонує Раді компромісний законопроєкт про відповідальність за брехню в деклараціях. Там буде обмеження волі

УНІАН / Кузьмін Олександр

Комітет з питань правоохоронної діяльності пропонуватиме Раді ухвалити компромісний законопроєкт щодо відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування — у ньому передбачені штраф і обмеження волі.

Про це на засіданні заявив глава комітету Денис Монастирський.

Комітет пропонує карати посадовців, які не задекларували майно на суму від 9 мільйонів гривень, штрафом, громадськими роботами або обмеженням волі до двох років із позбавленням права обіймати певні посади.

Цей варіант вважається компромісним між тим, що запропонував президент Зеленський, і варіантом депутатів. У варіанті Зеленського є пункт про позбавлення волі, у варіанті депутатів на чолі з главою Ради Разумковим немає ані позбавлення волі, ані її обмеження.

Законопроєкт Зеленського

Президент пропонує встановити кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, якщо дані в ній від правдивих відрізняються на понад 1,1 мільйона гривень. За це пропонують карати штрафом або громадськими роботами. Позбавляти волі терміном до двох років Зеленський пропонує в разі, якщо дані у декларації відрізняються від реальних статків на суму понад 4,5 мільйона гривень.

Також він пропонує окремо визначити кримінальну відповідальність за неподання декларації.

Законопроєкт депутатів

У цьому варіанті немає покарання у вигляді позбавлення волі. Тільки штраф (максимальна сума — 85 тисяч гривень) або громадські роботи.

Умисне неподання декларації пропонують карати штрафом від 42,5 до 51 тисячі гривень.