Байден окреслив плани на зовнішню політику: поновити ядерну угоду з Іраном та змусити Китай вести чесну гру

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Байден окреслив плани на зовнішню політику: поновити ядерну угоду з Іраном та змусити Китай вести чесну гру

Rouzbeh Fouladi / NurPhoto via Getty Images

Обраний президент США Джо Байден окреслив план зовнішньої політики США, яку він буде проводити після 20 січня, коли отримає владні повноваження. Зокрема, демократ хоче поновити ядерну угоду з Іраном в обмін на зняття санкцій, а також змусити Китай відійти від крадіжок інтелектуальної власності та інших нечесних прийомів.

Про це він розповів у розлогому інтерв’ю The New York Times.

Іран

Ще 13 вересня Байден заявив, що США відновлять переговори з Іраном, якщо його керівництво буде виконувати умови ядерної угоди. В інтерв’ю він підтвердив ці плани, проте зазначив, що «буде складно».

Іран давно заявляє про готовність повернутися до угоди 2015 року, яку в 2018 розірвав Дональд Трамп, наклавши нафтові санкції. Президент США тоді заявив, що іранська влада шахраює, проте європейські партнери по угоді та міжнародні ядерні інспектори з цим не погоджувалися.

На думку Байдена, окрім поновлення ядерної угоди, буде необхідно змусити Іран також припинити на 15 років виробництво матеріалів, що використовуються для активації ядерних зарядів, і припинити злочинну військову активність у Лівії, Іраку, Сирії та Ємені. До нової ядерної угоди хочуть додати Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати, які долучаться до міжнародної переговорної групи.

На переконання команди обраного президента, національний інтерес США полягає в негайному поверненні до контролю над поширенням ядерної зброї, розробка якої в Ірані становить найбільшу небезпеку. Байден вважає, що стабілізувати ситуацію можна лише за допомогою поновлення угоди, оскільки за прикладом Ірану ядерну зброю захочуть отримати Туреччина, Саудівська Аравія, Єгипет та інші країни регіону.

«Нарощування ядерного потенціалу в цій частині світу — це останнє, що нам в біса потрібно», — сказав Байден.

За його словами, США в будь-який момент можуть поновити санкції, якщо угода буде порушена, і в Ірані це розуміють.

Китай

Байден не планує негайного скасування митних тарифів для Китаю, які його попередник Трамп підняв до 25% в період «торговельної війни». Обраний президент не хоче обмежувати себе у засобах щодо впливу на Китай.

Спершу адміністрація Байдена повністю перегляне існуючі домовленості з Китаєм та проконсультується з союзниками в Азії та Європі, щоб запровадити стратегію, яка їх влаштує та згуртує.

Китайське керівництво мало проблеми з Трампом, проте було впевнене — доки він президент, Вашингтон ніколи не відновить глобальну коаліцію проти Пекіну. Плани ж Байдена є поганою новиною для Китаю.

Трамп був зосереджений на не дуже успішній торговій війні з Китаєм. Байден запропонував запровадити таку торгову політику, яка призведе до відходу Китаю від нечесних прийомів, серед яких — крадіжка інтелектуальної власності, демпінг продукції, незаконні субсидії корпораціям і примушення американських компаній передавати свої технології китайським колегам.

На переконання Байдена, для впливу на Китай потрібні «важелі», яких у США наразі нема, і шлях до їхньої появи — це розвиток консенсусу між демократами та республіканцями щодо старої доброї промислової політики, яка призведе до масивних, підтримуваних державою інвестицій в розвиток американських технологій, інфраструктури та освіти для потужнішого протистояння Китаю в конкурентній боротьбі.