Міністр Степанов: Україна потребує локдауну, а карантин вихідного дня продовжувати не планують

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Міністр Степанов: Україна потребує локдауну, а карантин вихідного дня продовжувати не планують

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

В Україні необхідно запровадити тритижневий локдаун, щоби стримати зростання кількості випадків інфікування коронавірусом до лютого, коли люди починають масово хворіти на грип.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

«Будь-які карантинні обмеження запроваджуються постановою уряду. У постанові було чітко написано, скільки діятиме карантин вихідного дня — до 30 листопада. Ми нині перебуваємо в досить серйозних карантинних обмеженнях. Продовжувати карантин вихідного дня ми не плануємо», — сказав він.

На думку міністра, Україна потребує тритижневого локдауну.

«Ми намагаємося знайти баланс. Нам потрібен тритижневий локдаун. Окрім ситуації з коронавірусом, у нас ще є сезонна захворюваність на грип, у нас кінець січня — початок лютого це буде зростання за грипом. Цих людей теж треба буде госпіталізовувати. Нам важливо, щоб ми підійшли до лютого збалансовано», — наголосив Степанов.

Також очільник МОЗ зазначив, що медична система завдяки лікарям витримує по 15—16 тисяч нових хворих щодоби.

«Більше того, я точно знаю, що ми витримуємо від 25 до 30 тисяч, враховуючи відсоток госпіталізованих хворих. Нам треба не тільки зменшити навантаження на медсистему, нам важливо, щоб не сталося проблем з людьми, яких звільнятимуть з роботи», — додав він.

Окрім цього, Степанов визнав, що карантин вихідного дня не справдив очікувань, оскільки українці його не дотримувалися.

«Остаточні результати ми побачимо наступного тижня — як спрацювали всі без винятку карантини вихідного дня протягом трьох пар вихідних, які були. Але ми памʼятаємо, як минули перші вихідні, коли, мʼяко кажучи, не дотримувалися карантину вихідного дня. Але все-таки бачимо тенденцію до зменшення динаміки зростання... Ми не досягли того ефекту, на який розраховували спочатку, українці не дотримувалися карантину в повному обсязі, як ми прописували», — розповів міністр в ефірі телеканалу «Україна 24».