Глава фракції «Слуга народу» Арахамія: В Україні можуть ввести «інтелектуальний локдаун»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Одним із варіантів посилення карантину в Україні через зростання кількості хворих на коронавірус Кабмін розглядає «інтелектуальний локдаун».

Про це заявив глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в ефірі «Україна 24».

«Уряд заявляє про певний «інтелектуальний локдаун». Тобто це не той повний локдаун, який був навесні, а більш скоригований на реалії в кожному регіоні, зокрема громадський транспорт тощо», — розповів він.

За словами Арахамії, зараз ймовірність повного локдауну становить 90%.

«Є шанси, що нам пощастить, але поки виглядає так, що ймовірність дуже висока. Тепер питання, як його правильно ввести і в якому форматі», — додав нардеп.

Водночас глава фракції «Слуга народу» зазначив, що для мінімізації занепаду економіки потрібно намагатися відтягнути запровадження локдауну до новорічних свят.

«Оскільки в цей час і без того 90% підприємств не працюють. І тоді, якщо зробити повний локдаун, то в цей час втрати для економіки будуть мінімальними. Постраждає найбільше, звісно, галузь обслуговування і розваг, але інші підприємства, зокрема промислові, постраждають якнайменше», — сказав він.

Також Арахамія спрогнозував труднощі через зупинку громадського транспорту на час локдауну.

«Якщо ми зробимо локдаун умовно завтра, то всі підприємства працюють, і ми в цьому локдауні повинні погасити громадський транспорт, наприклад, київське метро. В цьому разі ми зіткнемося з великими труднощами з розвезенням людей, як вони дістануться до роботи. Якщо це станеться, наприклад, 27 грудня, то загалом ця проблема знімається сама. З погляду наслідків і незручностей для людей — звичайно, це зіпсує новорічні свята, проте це не так сильно вдарить по економіці», — резюмував він.