У ТКГ відреагували на новини росЗМІ про зрив обміну полоненими: Це шантаж з боку Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У ТКГ відреагували на новини росЗМІ про зрив обміну полоненими: Це шантаж з боку Росії

Ковальчук Віктор / УНІАН

Радник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович заявив, що новина російських ЗМІ про відмову Росії та бойовиків «ЛДНР» проводити обмін полоненими з Україною є інформаційним супроводом з російського боку і шантажем. Про це він сказав у коментарі УНН.

Арестович запевняє, що шанси на обмін до Нового року, а також на зустріч лідерів «нормадської четвірки» ще залишаються.

«Вони [Росія] нас шантажують. [...] Вони зрозуміли небезпеку, яку несе в собі прихід Байдена та його адміністрації у США, і хочуть збити «мінський» і «нормандський» формати для того, щоб вийти напряму на перемовини [зі США], мені здається», — сказав Арестович.

Він нагадав, що наразі кандидатами на ключові безпекові посади в майбутній адміністрації Байдена є люди, які «кажуть про санкції, які мають вже не стримувати, а калічити».

Зі слів Арестовича, позиція української сторони полягає в тому, щоб зустрітися на вищому рівні у «нормандському» форматі, і «примусити Путіна до конкретизації». Радник підкреслив, що саме Путін має сказати, чи збирається виконувати домовленості, які були досягнуті торік у Парижі. З іншого боку, російська сторона хоче «вести перемовини на верхньому поверсі — зі США».

«Для цього робляться і демарші на перемовинах, і відповідне інформаційне забезпечення, зокрема з дуже чутливих питань — обміну полоненими, щоб звинуватити Зеленського [...] в тому, що ми нехтуємо життям полонених тощо. Можу сказати, що буде: буде нарощуватися звинувачення нас», — підкреслив Арестович.

На запитання про те, чи можна наразі говорити про зрив «нормандської» зустрічі та обміну полоненими, він наголосив, що надія на певний конструктив все ж залишається.

«Це [інформація про зрив] — шантаж і маніпуляція. Росія завжди робить сценарно, дивиться на декілька сценаріїв одразу. І не виключено, що, наприклад, останньої миті, за дві години до 9 грудня вийде Путін і виступить «спасителем вітчизни», який всіх обміняє, про все домовиться, скаже, що «все добре, не переживайте, я все вирішив», — вважає радник.

Нагадаємо, 28 листопада РБК повідомило, що Росія і бойовики «ЛДНР» відмовилися від обміну полоненими з Україною до кінця нинішнього року. Росія звинуватила Київ у «гальмуванні» процесу підготовки до нового обміну.

  • Глава української делегації у Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Леонід Кравчук повідомив, що Україна передала список з 11 осіб для обміну полоненими до кінця року.
  • Радник української делегації у Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Олексій Арестович заявив, що політичні радники вже ведуть практичну роботу з підготовки саміту «нормандської четвірки» у 2020 році. Він додав, що на засіданні ТКГ українська делегація запропонувала провести до 24 грудня обмін полоненими.