Лукашенко каже, що Україна намагається душити Білорусь. Глава МЗС Кулеба вже відреагував

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Лукашенко каже, що Україна намагається душити Білорусь. Глава МЗС Кулеба вже відреагував

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко озвучив витяги з «даних» КДБ, які начебто стосуються ставлення західних політиків до Білорусі. Він заявив, що в Україні докладають зусиль, «аби швидше задушити Білорусь».

Про це повідомляє БЕЛТА.

«Попри братські відносини між білоруським і українським народами, під Києвом все одно зʼявився центр інформаційного впливу на Білорусь. Прості люди до нас дуже добре ставляться — по-людськи, бо ми до них по-братськи ставилися. Але який цинізм: запізнюємося, треба швидше душити Білорусь», — заявив Лукашенко.

За його словами, у даних КДБ також начебто була розмова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з німецьким колегою Гайко Маасом.

«Ми втрачаємо наші можливості, не роблячи рішучих заходів. Євросоюзу слід ввести серйозні санкції проти Білорусі, щоб паралізувати діяльність держави, бізнесу і виробництва», — процитував Лукашенко і додав, що росіяни на нього ображалися за підтримку українців.

Водночас глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив у Twitter, що у нього не було такої розмови з Массом і він принципово проти того, щоб «душити» Білорусь, її бізнес і виробництво.

«Я, навпаки, за те, щоб дати Білорусі дихати вільно», — додав міністр.

Нагадаємо, раніше Лукашенко заявляв, що проти Білорусі працюють американські спецслужби з «центром у Києві». Тоді глава МЗС відреагував «фейспалмом».

  • У Білорусі вже понад 100 днів, від 9 серпня, тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні та затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1,3 тисячі осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.
  • 6 листопада Євросоюз увів санкції проти Лукашенка та його оточення. Раніше санкції проти Білорусі ввели США, Канада і Велика Британія. Лукашенко заявив, що «не париться» з цього приводу.