«Поствиборчі конвульсії». Мер Львова розповів, як вирішить проблему з міськрадою, яка «позбавила» його повноважень

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мер Львова Андрій Садовий розповів, як буде вирішувати конфлікт з міськрадою, а зокрема з фракціями «Європейська солідарність», «Свобода» і «Варта», які, як він стверджував, намагалися «узурпувати владу».

Про це він розповів в інтервʼю «Бабелю».

За його словами, він провів зустріч з представниками пʼяти політичних партій міської ради і домовився про повторну зустріч 27 листопада, до якої міська виборча комісія повинна надати протокол своїх зборів 24 листопада, коли вона прийняла рішення дозволити міськраді працювати кілька тижнів без мера.

Садовий назвав «поствиборчою конвульсією» зустріч депутатів «ЄС», «Свободи» та «Варти», на якій вони склали присягу без депутатів фракцій «Самопоміч» і «Голос».

«Це були поствиборчі конвульсії. Коли відбулися вибори і зʼявилися результати перших екзит-полів, опівночі комісія терміново приймає рішення скликати сесію наступного дня, не попередивши депутатів, не зазначивши навіть місце проведення. Спочатку вони хотіли проводити цю зустріч у сесійній залі обласної ради — їм відмовили. Потім хотіли зібратися біля входу в Ратушу. Потім подумали, що то якось не пасує, і вирішили зайти у приміщення міської зали, де наразі триває ремонт. Взяли руками проголосували, що вони депутати, і розійшлися», — розповів мер.

Організаторами зібрання трьох фракцій він вважає бізнесменів Григорія Козловського та Ігоря Кривецького. Вони нібито допомагали виборчій комісії писати рішення по тому засіданню.

«Кривецький має вплив на партію «Свобода», Козловський — на фракцію «ЄС» [у львівській міськраді]. І одна, і друга мають до мене претензії впродовж дуже довгого часу — це і є природа конфлікту. Є економічні інтереси, які не виходять назовні, але які штовхають до певних дій», — пояснив Садовий.

  • 23 листопада Садовий заявив про спробу «узурпувати владу» в місті. Він сказав, що міська виборча комісія ухвалила рішення, згідно з яким нова міськрада може працювати кілька тижнів без нього. За його словами, до цього рішення причетний депутат від «Європейської солідарності» Сергій Івах. У «ЄС» меру порадили припинити «істерію».
  • 24 листопада заступник мера Львова звернувся до поліції через дії міської ТВК, а Львівська міськрада на першому засіданні припинила повноваження Садового.