Садовий заявив про спробу «узурпувати владу» у Львові. У «Євросолідарності» радять йому припинити «істерію»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Садовий заявив про спробу «узурпувати владу» у Львові. У «Євросолідарності» радять йому припинити «істерію»

Фото надане Львівською міською радою

Чинний мер Львова Андрій Садовий, який перемагає у другому турі виборів, заявив про спробу «узурпувати владу» в місті. Він пояснює, що міська виборча комісія ухвалила рішення, за яким нова міськрада може працювати кілька тижнів без нього. А це, наголошує Садовий, «незаконно», тому він планує звернутися до суду. Про це він написав у Facebook.

Садовий розповів, що комісія спочатку призначила засідання першої сесії міської ради на 3 грудня — у той день мер і депутати мали скласти присягу. Але вчора, у день другого туру виборів, комісія перенесла дату першої сесії на завтра — 24 листопада.

Садовий пояснив, що означає це рішення комісії. «З приведенням до присяги нової ради втрачаються повноваження попереднього міського голови. Новообраного мера до присяги завтра [24 листопада] ще не приведуть, оскільки є передбачений законом час на підрахунок голосів, потенційні скарги та позови. Тому нова рада запрацює без нового голови. Рада в такому напівлегітимному стані може діяти кілька тижнів, обирати керівні органи: президію, секретаря, в. о. міського голови, заступників міського голови, членів виконкому, голів комісій тощо, ухвалювати будь-які інші рішення — бюджет, майнові питання тощо. За ці рішення згодом відповідальність доведеться нести новому меру», — наголосив він.

За його словами, до цього рішення причетний депутат від «Європейської солідарності» Сергій Івах. «Я прочитав сьогодні привітання з перемогою від свого опонента [кандидата від «Євросолідарності» Олега Синютки]. Повірю, що це було щиро, коли партія Олега Михайловича зупинить спробу привселюдно і цинічно витерти ноги об волю львівʼян», — написав Садовий.

Глава фракції «Євросолідарності» у Львівській міськраді Петро Адамик заперечує звинувачення Садового. «Андрію Садовий, припиніть істерію! Ніхто не «узурповує владу», принаймні з числа новообраних депутатів. Ми лише вимагаємо від ТВК виконувати норму закону», — написав Адамик у Facebook. Він також процитував статтю закону про місцеве самоврядування: «Перша сесія новообраної сільської, селищної, міської ради скликається відповідною ТВК не пізніше як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради».

  • За даними екзит-полу соціологічної компанії Liberty Report, оголошеного в студії Савіка Шустера, у Львові перемогу вчетверте здобув Андрій Садовий. У нього 62,8% голосів виборців, у Синютки майже вдвічі менше — 37,2% голосів. Наступного дня після голосування Синютка привітав Садового з перемогою.
  • В Україні 22 листопада обирали мерів 11 міст і депутатів 47 місцевих рад. Спостерігачі зафіксували низку порушень, серед яких — недопуск спостерігачів, спроби підкупу, фотографування бюлетенів і підвіз виборців. У Дрогобичі зафіксували два автобуси, які привезли до центру міста близько 100 молодих людей.