Зникла печатка, фото бюлетенів та підвіз людей. У другому турі виборів спостерігачі фіксують низку порушень

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У 11 містах України проходить другий тур місцевих виборів. Спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА» фіксують низку порушень, серед яких недопуск спостерігачів, спроби підкупу, фотографування бюлетенів та підвіз на автобусах групи молодих людей.

У Дніпрі на виборчій дільниці № 121113 спостерігачі помітили, як виборці фотографують бюлетені. Вони звернулися в поліцію. Як повідомляє «Радіо Свобода», поліція опитує таких виборців.

«Фотографування не є кримінально чи адміністративно караним діянням, але може свідчити про підготовку до злочину. Всіх людей, які фотографують бюлетень, ми опитуємо — з якою метою», — сказав заступник начальника обласної поліції.

У Дрогобичі на Львівщині спостерігачі зафіксували два автобуси, які привезли у центр міста близько 100 молодих людей. Поліції молоді люди сказали, що вони планують охороняти виборчі дільниці і є журналістами. Деякі з них показали посвідчення запорізького видання «Нова пора». Молоді люди вже намагалися потрапити на одну з виборчих дільниць, але їх не пустили правоохоронці.

У Львові члени дільничних виборчих комісій № 462038 та № 461 885 не вели протоколу ранкового засідання. Секретар ДВК № 462083 викреслила зі списку трьох осіб, які повинні проголосувати. Члени комісії сказали, що отримали повідомлення з Держреєстру виборців, проте подібні зміни повинні вноситься не пізніше 18:00 суботи 21 листопада.

У Миколаєві та Ужгороді спостерігачам заважали працювати — їх не пускали на дільниці. У Полтаві члени ДВК і виборці отримують СМС із закликом не йти на вибори. У Миколаєві оголосили флешмоб у Facebook і Instagram, щоб підвищити явку. Інтернет-видання закликають людей публікувати фото і відео з дільниць. Деякі підприємці обіцяють подарунки.

У Словʼянську члени міської ТВК не знайшли печатку в сейфі. На місце викликали поліцію. Через кілька годин печатку принесла голова комісії, яка тепер дає пояснення поліції. У місті також запустили розіграш iPhone 12. Організація «Платформа Ініціатив» пропонує виборцям зробити селфі біля ящиків, щоб виграти приз.

У Черкасах зафіксували підвезення виборців на авто. Спостерігачі розповіли, що бачили мінімум 10 разів, як людей підвозили на дільниці тими самими автомобілями — це може свідчити про роботу «сітки» для підкупу виборців. Спостерігачі повідомили в поліцію про ці випадки.

  • В Україні сьогодні, 22 листопада, українці вибирають мерів 11 міст і депутатів 47 місцевих рад. Вибори проходять в Бердянську, Дніпрі, Дрогобичі, Львові, Миколаєві, Нікополі, Полтаві, Рівному, Словʼянську, Ужгороді та Черкасах. Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 і працюватимуть до 20:00.
  • Рух «ЧЕСНО» підрахував витрати політиків на рекламу у Facebook та Instagram з початку року і до місцевих виборів — загалом це майже 178 млн грн. Для порівняння, це трохи більше за річний бюджет міста Дрогобич, де мешкає понад 75 тисяч людей.